Poláci

Poláci vyšli do ulic a vyzývají Evropskou unii k solidaritě

Tři exprezidenti, kteří v minulosti vládli Polsku, vyzvali občany země, aby se spojili a společně vyšli do ulic. Protestní akce po celém Polsku jsou směřovány k Evropské unii, kterou tak Poláci žádají o solidaritu. Protestní akce vede opoziční hnutí KOD. Tisíce Poláků vyšlo v minulých dnech do ulic. Během těchto protestních akcích, ale také piknicích byly připomenuty první svobodné volby v zemi z roku 1989. Pochody se konaly nejen v hlavním městě, ale i v ostatních městech po celé zemi. Poláci tak vyšli do ulic na žádost bývalého Lecha Walesa a Aleksandera Kwašniewskiho.

Poláci se po celé zemi spojili během protestních pochodů, aby tak vyzvali zástupce z Evropské unie k solidaritě

Podle informací tiskové agentury DPA, se podařilo bývalým prezidentům Polska shromáždit desítky tisíc občanů Polska, kteří se rozhodli v minulých dnech vyjít do ulic. Nejvlivnější politik PiS, expremiér Jaroslaw Kaczynski v minulých hodinách obvinil odpůrce současné vlády z rebelie a polský ústavní soud z porušení ústavy.

Čtěte dále: Clinton: Polsko a Maďarsko nemají demokratickou vládu!

Jak uvedl Jarowlaw Kaczynski ve Varšavě, současná polská opozice společně s ústavními soudy odmítají akceptovat volání voličů po změně, o kterou se Poláci dožadují několikátým měsícem. Jedná se tak o další z mnoha protestních akcí, kterou Polsko v posledních měsících zažilo.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Jacek_Kadaj / Shutterstock.com)

Přejít nahoru