Rakouská strana

Rakouská strana FPÖ hodlá napadnout výsledky prezidentských voleb

Rakouská politická strana FPÖ informovala média o chystaném bojkotu a boji proti výsledkům nedávných prezidentských voleb, proti kterým se vyslovilo několik politiků, kteří napadají volby a označují je za zfalšované. Protiimigračně zaměřená rakouská strana FPÖ hodlá v následujících týdnech formálně napadnout výsledky květnových prezidentských voleb a v této souvislosti vyzvala všechny obyvatele Rakouska k zákazu hlasování pomocí korespondenčních lístků. Jako první tuto informaci oznámila rozhlasová stanice Ö1, se kterou lídr politické strany FPÖ Heinz-Christian Strache v minulých dnech uskutečnil rozhovor na výše zmíněné téma.

Rakouská strana FPÖ hodlá v následujících dnech formálně napadnout výsledky prezidentských voleb

Je velmi pravděpodobné, na více než 50 procent, že uskutečníme jisté kroky v souvislosti s výsledky voleb, uvedl Heinz-Christian Strache během rozhovoru pro rozhlasovou stanici. Pokud právní experti potvrdí nesrovnalosti, potom budeme mít zodpovědnost za demokracii, tvrdí Strache. Aktuálně politická strana prošetřuje několik podezřelých faktů v jednotlivých volebních místnostech, na které bylo upozorněno již během voleb.

Čtěte dále: Rakousko si definitivně zvolilo nového prezidenta

Hlasování korespondenčními lístky ve své současné podobě musí být zrušeno. Dodal lídr politické strany Heinz-Christian Strache pro rozhlas. Dalším zarážejícím faktorem je počet hlasů, které kandidáti na prezidenta obdrželi. Vítěz voleb a současný prezident Van der Bellen získal u voleb 50,3 procenta, přičemž poražený Hofer 47,9 procenta.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru