Policie

Policie odmítla chránit gay průvod v Kyjevě před údajnými „vlastenci“

Kyjevští policisté uspořádali tiskovou konferenci, na které sdělila, že nemá v úmyslu „plnit zločinné nařízení vedení”, a tedy chránit plánovaný gay průvod. „Názor vedení Národní policie k problematice gay průvodu je zaujatý.

Policie na Ukrajině odmítá plnit vlastní službu během chystaného pochodu Gay parade, píše na Facebooku

My, policisté odmítáme vykonávat zločinné příkazy vůdců – potlačovat vlastence, kteří jsou proti průvodu,” napsali policisté na Facebooku. Jsou přesvědčeni, že gay průvod může vyvolat negativní reakci obyvatel ukrajinského hlavního města a „dodají separatistům tisíce dobrovolníků z Kyjeva a západní Ukrajiny”.

Policie dala jasně najevo, že museli uspořádat tiskovou konferenci na ulici před budovou náčelníka státní policie, protože několik tiskových center jim odmítlo poskytnout místo.

Gay parade v Kyjevě je naplánován na neděli 12. června. Nicméně, obyvatelé města již shromáždili přes 10.000 podpisů pod petici žádající tuto akci zakázat.

Zástupci gayů a lesbiček opakovaně pořádají akce v Kyjevě a dalších ukrajinských měst, které často skončily střety mezi zastánci rozšiřování práv sexuálních menšin a agresivně smýšlejících příznivců údajně tradičních hodnot.

Pokud by k něčemu podobnému došlo u policie v Rusku, patrně by v Česku vybuchla Kratatoa zdejších tradičních rusofobů o tom, jak je v ruské společnosti zakořeněna nesvoboda, rasismus a xenofobie a homofobie. Ale demonstrativní ticho ohledně Kyjeva napovídá, že ochrana lidských práv je jen výběrová. A když se nehodí, tak se o ní mlčí.

(KPa, pz.cz, Foto: Olga Besnard / Shutterstock.com)

Přejít nahoru