Rakousko

Rakousko čeká opakování prezidentských voleb možná už na podzim

Rakousko zřejmě čeká opakování kontroverzních prezidentských voleb, které byly s největší pravděpodobností zmanipulovány, domnívají se Rakušané. Výsledky prezidentských voleb v Rakousku rozhodlo pouhých pár tisíc hlasů a jednalo se tak o zatím nejtěsnější výsledky prezidentských voleb, které mohly být v souvislosti s korespondenčním hlasováním lehce zmanipulovány. Jak uvádějí rakouské zprávy, tamější ministerstvo vnitra již plánuje případné vypsání nových voleb, které se budou odehrávat na podzim tohoto roku. Stížnost k ústavnímu soudu podala po rozhodnutí voleb strana svobodných Rakouska (PFO). Euroskeptický kandidát Norbert Hofer prohrál během druhého kola jen o 30 tisíc hlasů.

Rakousko připravuje plán na uskutečnění nových prezidentských voleb, které se uskuteční letos na podzim

Těsné volby v Rakousku vyhrál bývalý předseda strany zelených a novodobý “sluníčkář” Alexander Van der Bellen. Ústavní soud rozhodne o uskutečnění nových prezidentských voleb ještě předtím, než Bellen nastoupí do své funkce prezidenta, uvádějí tamější zprávy.

Čtěte dále: Rakouská armáda bude vyhošťovat migranty armádními stroji

Mnozí se domnívají, že volby byly ovlivněny pomocí korespondenčního hlasování, kterého využilo přibližně 570 tisíc lidí, přičemž hlasy se daly snadno zmanipulovat v prospěch vítězného Van der Bellena. Rakouský deník die Presse dokonce uvedl, že se vyskytl problém u 60 tisíc hlasů, které měly být spočítané už před stanovenou hodinou pro otevření obálek.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru