Rakouský ministr

Rakouský ministr: EU musí ubírat sankce proti Rusku, ne naopak!

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz  vyzval EU, aby dospěla k dohodě s Ruskem ohledně možného zrušení sankcí.

Rakouský ministr Sebastian Kurz vyzývá EU ke zrušení ekonomických sankcí, jenž jsou vedeny proti Rusku

V rakouské ORF ministr zahraničí Sebastian Kurz řekl, že sankce by mohly být zrušeny na oplátku za ruskou realizaci částí 12-bodového plánu Minských dohod,  dohodnutých oběma stranami.

“Domnívám se, že bychom měli postupně dospět k módu, kdy po každém splnění jednotlivého kroku Minských dohod,  by se sankce postupně snižovaly,” řekl rakouský ministr, čímž naznačil, že nastal čas, aby EU našla společnou řeč s Ruskem.

Plnění mírového plánu pro sporná území na východní Ukrajině se tento rok posunulo, nicméně EU podle všeho příští týden rozšíří ekonomické sankce vůči Rusku o dalších šest měsíců.

Kurz také potvrdil, že představí svůj “akční plán” v oblasti migrace a azylu svým kolegům z dalších členských států.

Na setkání ministrů zahraničí EU v Lucembursku bude Kurz obhajovat své návrhy a návrhy rakouského ministra obrany a ministra vnitra o “evropském řešení migrační krize”..

Jeho návrh azylového modelu vychází z australského  přístupu k azylantům, kdy Austrálie zasržuje žadatele o azyl mimo Austrálii, na ostrovech.

Rakouský kancléř Kern mluvil ve Vídni s eurokomisařem o migraci a uprchlické politice Rakouska a roli své země, kdy Rakousko pomáhá Evropě vypořádat s velkým počtem přistěhovalců a žadatelů o azyl.

Evropská unie oznámila svá opatření minulý týden, podle kterých se pokouší vyrovnat se s přílivem lidí, včetně poskytnutí více podpory a finančních prostředků do severní Afriky s cílem vytváření legálních cest do Evropy pro migranty.

UNHCR oznámila,  že  nyní je více vysídlených lidí ve světě, než bylo za druhé světové války. Celkem se odhaduje, že počet uprchlíků a vnitřně vysídlených osob na konci loňského roku bylo rekordních 65,3 milionů.

(KPa, pz.cz, Foto: ID1974 / Shutterstock.com)

Přejít nahoru