Švédská vláda

Švédská vláda bude platit odškodné pro Romy za nelegální registr

Švédská vláda musela ustoupit Romům, kteří žijí aktuálně na území Švédska a bude jim za nelegální umístění do registru policejní databáze muset zaplatit odškodné. Konkrétně se jedná o skupinu 11 Romů, kteří byli umístěni nelegálně na registr tamější policie na základě své etnické příslušnosti. Skupina po zjištění výše zmíněného faktu zažalovala švédskou vládu, která teď bude muset zaplatit poškozeným jednotlivě odškodné ve výši 3200 eur, v přepočtu tedy více než 80 tisíc korun, informovala zpravodajská agentura AP.

Švédská vláda musí zaplatit skupince Romů odškodné, jelikož byli umístěni na nelegální registr policie

Jak informují tamější média, jde o případ již z roku 2013, kdy poprvé bylo objeveno, že policie v okresu Skane shromáždila údaje od několika tisíc lidí romského původu. Mnozí z nich přitom nebyli podezřelí z trestné činnosti. K případu se již vyjádřili zástupci tamější policie, kteří odmítají obvinění za databázi, ve které by se mělo pohybovat přibližně 5 tisíc osob různých etnických příslušností.

Čtěte dále: Imigrace zabíjí Švédsko! Dopadne takto i Česká republika?

Ze Švédska také zaznělo, že se na seznamu mělo objevit několik rodinných příslušníků osob, které byly nelegálně na tento seznam uvedeny. Švédský soud tak před několika dny rozhodl o tom, že se skupina 11 Romů dostala do databáze policie jen díky svému etniku.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: kv.sk)

Přejít nahoru