Evropská unie

Už je to vážné: Evropská unie vyhrožuje Polsku sankcemi!

Je to poprvé v historii, kdy Brusel obvinil členskou zemi Evropské unie z podkopávání demokracie. Evropská unie hrozí, že uvalí sankce vůči Varšavě, protože se podle Bruselu v Polsku podkopaly základy demokracie.

Evropská unie poprvé v historii obvinila členskou zemi z podkopávání demokracie a hrozí sankcemi

Evropská komise se domnívá, že reforma Ústavního soudu v Polsku povede k tomu, že bude upuštěno od právního státu v zemi. Ovšem na polské orgány nemají prohlášení EU žádný vliv, napsala deník The Finacial Times.

„Stanoviska jsou stanoviska, ale nemají žádný vliv na rozhodování, která mají být přijata v Polsku. Je to věc Polska, a my si to musíme řešit,“ cituje Financial Times předsedkyni polské vlády Beatu Szydlowou.

Evropská komise se 1.června obrátila na polské orgány s varováním. Oficiální odmítnutí Varšavy přezkoumat změny by bylo důvodem pro případné zahájení sankční politiky v rámci Evropské unie. Polsko by čelilo buď pokutě od Evropské komise nebo zbavení svého hlasovacího práva.

Jak bylo uvedeno, je to poprvé v historii sdružení, kdy Evropská unie obvinila vládu, která je součástí její struktury, z podkopávání demokracie. Konflikt nejen poškozuje vztahy mezi Varšavou a Bruselem, ale také zpochybnil právo EU požadovat změny v právních předpisech suverénních členských států.

Polsko bylo obviněno z ohrožování právního státu a demokracie již v dubnu, kdy Evropský parlament odsouhlasil příslušnou rezoluci k obnovení postavení Ústavního soudu. Tehdy polská vláda reagovala slovy, že se EP postavil na stranu polské opozice a europoslanci nepochopili situaci v zemi.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru