OSN

Times: OSN obvinila ukrajinskou SBU z mučení a tajných věznic!

Činitelé OSN připravili zprávu, v níž se hovoří o stovkách případů nedovoleného zatýkání a mučení spáchaných ukrajinskou tajnou službou SBU, napsal deník The Times. Jak noviny poznamenaly, dokument poprvé odhaluje rozsah a brutalitu „mučícího programu”, podporovaného Kyjevem a informuje o odhalení existence pěti tajných věznic SBU.

Deník The Times hovoří o obvinění ze strany OSN, která zřejmě nalezla důkazy o tajných věznicích na Ukrajině

Bezpečnostní služba Ukrajiny systematicky zadržuje a mučí lidí podezřelé ze sympatií s milicí. Denik Times o tom informoval asistent tajemníka OSN Ivan Šimonović. Podle něj jsou v některých regionech je „zanedbávání lidských práv” ukrajinskými orgány natolik zakořeněné, že to vyžaduje okamžitý zásah.

Zpráva vypracovaná Organizací spojených národů hlásí stovky případů nedovoleného zatýkání, mučení a špatného zacházení se zadrženými. Autoři věnovali pozornost nejen vraždám a porušování spáchaných proruskými rebely, ale také vůbec poprvé odhalili rozsah a brutalitu Kyjevem podpořeném programu mučení, a informuje o existenci pěti tajných vládních věznic.

Šimonović citoval několik příkladů, kdy představitelé ukrajinské tajné služby unášeli lidi. S pomocí různých forem fyzického mučení a hrozeb byli nuceni se přiznat na kameru, že jsou součástí ozbrojených milicí, a poté byli odvezeni na velení SBU a oficiálně zatčeni.

Přičemž, jak noviny upozornily, na Ukrajině může být člověk zadržen jen proto, že vyjadřuje proruské názory nebo má příbuzného podezřelého ze sympatii k milici. Například v prosinci vpadli důstojníci SBU do domova 74leté ženy. Nenašli jejího syna, tak zatkli postarší paní, obvinili ji z terorismu a zbili ji. Žena je stále ve vazbě.

Šimonović řekl, že ukrajinská tajná služba nepovolily inspekci OSN minulý týden dostat se na území pěti tajných věznic. Bezpečnostní služba se nevyjádřila k obvinění a sdělila, že odmítla mezinárodní organizaci přístup, protože se v těchto budovách nikdo nenachází.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru