Turecko

Turecko: Papež v sobě nezapře křižáka!

Turecko kritizuje prohlášení papeže v Arménii, kde František I. označil masakr Arménů v tehdejší Osmanské říši v roce 1915 za genocidu.

Turecko kritizuje papeže Františka, který hovořil o genocidě Arménů ze strany Osmanské říše

Papež František I. a patriarcha Apoštolské arménské církve Garegina II. v sobotu společně navštívili památník arménské genocidy na vrchu Tzitzernakaberd a uctili zde památku vyvraždění milionu a půl lidí Osmanskou říší v roce 1915.

Při setkání s arménským prezidentem Seržem Sargsjanem, politiky a diplomatickým sborem Arménie papež František ostře vystoupil proti vyvražďování Arménů, páchaném v Osmanské říši během první světové války; znovu ho označil za genocidu.

“Je smutné, že tato tragédie, tato genocida byla bohužel první z politováníhodné řady strašných katastrof minulého století,” uvedl papež.

Již v dubnu loňského roku papež František označil vraždění Arménů za genocidu, což vyvolalo ze strany Turecka negativní reakci. Jedním z jejich dopadů bylo několikaměsíční stáhnutí svého velvyslance z Vatikánu. Turecko totiž odmítá odhadovaný počet obětí na 1,5 milionu a to, že by ve zmíněném období masakrů docházelo k jejich systematickému řízení.

Vicepremiér Nurettin Canikli kritizoval papeže František za pojmenování masakru Arménů v roce 1915 genocidou ze strany Osmanské říše.

“Papežova slova nemají žádný vztah k pravdě a odrážejí mentalitu křižáků,” uvedl Nurettin Canikli.

Ve svém projevu k novinářům během návštěvy města Giresun v oblasti Černého moře, Canikli řekl: “Je škoda, že papež použil taková slova To nejsou nestranné poznámky.  Nemají žádný vztah k realitě…” Canikli tvrdí, že termín genocida “není v souladu s pravdou. Každý to ví, všichni to víme, celý svět to ví, a stejně tak i Arméni.”

Canikli připomněl také nedávno schválenou rezoluci německého parlamentu, který je popisuje události z roku 1915  jako genocidu,  jedná se o politická rozhodnutí, které nemají žádný vztah k historickým faktům.

“Ti, kteří tvrdí, že události roku 1915 byla genocida, obviňují osmanskou vládu z roku 1915 údajně provádějící systematickou genocidu proti Arménům, jakož i dalším křesťanským menšinám,” kritizoval turecký vicepremiér.

Turecko popírá obvinění z genocidy, ale připouští, že tehdy byly ztráty na obou stranách během událostí, které se odehrály během první světové války

Z pohledu Turecka, ke smrti Arménů ve východní Anatolii v roce 1915 došlo po několika arménských nacionalistických povstání, kde spolu se sousedními Rusy se vzbouřili proti osmanským bezpečnostním silám. Následné přemístění Arménů mělo za následek řadu obětí. Turecko popisuje události z roku 1915 jako tragédii pro obě strany. Ankara opakovaně navrhovala vytvoření společné komise historiků z Turecka a Arménie spolu s mezinárodními odborníky, aby se zabývali tímto historickým problémem.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi odmítl nařčení papeže z křižáctví, jímž turecký vicepremiér v sobotu večer reagoval na to, že František v Arménii znovu označil masakry Arménů Osmanskou říší v letech první světové války za genocidu. Mluvčí Vatikánu v Jerevanu novinářům řekl, že nic ve Františkových textech ani slovech nenaznačuje mentalitu nebo ducha křížových výprav. “Jde o ducha dialogu, budování míru, budování mostů, nikoli zdí. Papež nedělá křížové výpravy. Neřekl jediné slovo proti tureckému lidu”.

(KPa, pz.cz, Foto: giulio napolitano / Shutterstock.com)

Přejít nahoru