Německo

Zničilo Německo vztahy s Tureckem? Turci volají po zrušení dohody s EU

Poškodila německá kancléřka Angela Merkelová politické vztahy s Tureckem? Turci volají po uznání arménské genocidy Osmanskou říší v roce 1915 o zrušení dohody Turecka s Evropskou unií. Vůdce Strany národního hnutí Devlet Bahceli vyzývá tureckou vládu k odvolání migrační dohody, jenž byla před několika týdny uzavřena s Evropskou unií. Německo v minulých dnech uznalo zločiny proti Arménům, jenž se odehrály v roce 1915. Rezoluce byla podle tamějších médií schválena většinou poslanců, pouze jeden poslanec se zdržel hlasování a jeden byl proti uznání návrhu.

Německo schválilo rezoluci, jenž uznává genocidu Arménů! Turci volají po zrušení migrační dohody s EU

Při hlasování o uznání rezoluce však chyběla německá kancléřka a největší zastánkyně migrační dohody Evropské unie s Tureckem Angela Merkelová, vícekancléř Sigmund Gabriel a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmaier. Rozhodnutí způsobilo těžkou ránu a prohloubilo vzájemnou nedůvěru, vrhá to stín na naše dlouholeté spojenectví, tvrdil novinářům během minulého týdne Bahceli.

Čtěte dále: Erdogan: Pokud nezrušíte vízovou povinnost, Turecko zablokuje dohodu

Po uznání rezoluce genocidy Arménů byl v Německu povolán ke konzultaci turecký velvyslanec, stejně tak jako v Turecku byl povolán zástupce z Německa. Rozhodnutí německé vlády již komentoval také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který se domnívá, že schválení rezoluce bude mít vážné následky na vztazích mezi Tureckem a Německem.

(KPa, ca.cz, pz.cz, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru