Na krok od třetí světové: USA zvažují letecké údery na syrskou armádu!

Americká administrativa zahájila studii opatření na zvýšení vojenské podpory syrské opozici, kdy je také zvažována možnost zahájení úderů proti pozicím syrských vládních sil.

Jak uvedla RIA Novosti sdělila to agentura Reuters s odvoláním na zdroje v Bílém domě. Je zřejmé, že ačkoliv to agentury explicitně nesdělují, jednalo by se o kroky, které rozpoutají vojenské operace a násilí v Sýrii na novou úroveň, která může vést až k přímé konfronatci Ruska a Spojených států!

Podle zdroje agentury se diskuse koná na expertní úrovni, konkrétní návrhy ke schválení americkým prezidentem dosud nebyly nepředloženy. Bílý dům zahájil diskusi na pozadí komplikací jednání mezi Washingtonem a Moskvou o Sýrii. Ministr zahraničí John Kerry v rozhovoru s ruským protějškem Sergeje Lavrovem dříve řekl, že Spojené státy mají v úmyslu pozastavit spolupráci s Ruskem, pokud se nezastaví útok na Aleppo.

Jedno z možnost jak vyřešit konflikt obsahuje svolení zemích Perského zálivu, které podporují opozici v Sýrii, dodávat oponentům Bašára Asada high-tech zbraně. Zároveň Washington je stále proti dodávkám přenosných protiletadlových řízených střel, které by mohly padnout do rukou teroristů.

Méně pravděpodobným variantou jsou podle zdrojů letecké údery na základny syrského letectva – tato opatření budou riskantní vzhledem k tomu, že se pod palbu mohou dostat i ruští vojáci (nicméně se tak dostává “omyl” bombardování syrské armády u Dair az-Zaur koalicí vedenou USA do poněkud jiného světla – pozn. red.).

V tomto ohledu se podle Reuters zdá nejschůdnější podpora opozici tím, že se ji dodají další zbraně, nebo dokonce využijí letecké údery.

Další možností je poslat do Sýrie větší počet amerických speciálních sil na podporu syrských a kurdských skupin, bojujících proti vládě.

Hovoříme-li o situaci v Aleppu, zdroj agentuře sdělil, že úspěšný útok syrských jednotek v oblasti americkou administrativu „zaskočil”. Město a kraj jako celek mají strategický význam pro celý ozbrojený konflikt, trvající 5,5 let. Dostane-li pod kontrolu Aleppo, získá Asad hmatatelnou výhodu v boji s opozicí.

Zdroje Reuters tvrdí, že pokud bude schváleno „vojenské řešení”, Spojené státy udělají to, před čímž varoval Kerry – ukončí kontakty s Ruskem k Sýrii. Člověk nemusí mít zvláštní fantazii, aby tušil, co to v temné realitě znamená.

(KPa, pz.cz, Foto: fpolat69 / Shutterstock.com)

Přejít nahoru