Úřady objevily 57 muslimských radikálů v bruselské čtvrti Molenbeek

Belgické úrady počas uplynulých šiestich mesiacov odhalili v bruselskej štvrti Molenbeek 57 ľudí, ktorí sú nebezpeční pre štát. Oznámil to dnes belgický minister vnútra Jan Jambon.

Minister sa pochválil prvými výsledkami svojho plánu na boj proti radikálnemu islamu a terorizmu, ktorý spustil vo februári. Časť z takmer 60 nebezpečných osôb bojovala v Sýrii a vrátila sa do Belgicka a ďalších 27 z nich je zradikalizovaných a uvažujú nad odchodom na Blízky východ.

Podľa Jambona musia byť tieto osoby vždy pod kontrolou a “treba zabrániť tomu, aby naplánovali teroristický útok alebo iný násilný čin”.

Polícia ich odhalila vďaka viac ako 5000 domovým prehliadkam, sledovaniu diania v mešitách a ďalším opatreniam nielen v Molenbeeku, ale aj v ďalších šiestich bruselských štvrtiach. Na posilnenie radov polície a intenzívnejší boj proti radikalizácii zatiaľ belgická federálna vláda vyčlenila 39 miliónov eur.

Starostka Molenbeeku Fransoise Schepmansová minulý týždeň vyhlásila, že aktuálne zo štvrte prúdi do Sýrie menej ľudí ako v minulosti. Vyjadrila ale obavy z miestneho vplyvu konzervatívnej vetvy islamu, hoci sa nevyhnutne neprejavuje násilne.

(KPa, kv.sk, Foto: CRM / Shutterstock.com)

Přejít nahoru