Porošenko: Ruské embargo sa stalo pro Ukrajinu hospodářským šokem

Ukrajinský prezident vyhlásil, že Rusko je vinné za pád životnej úrovne obyvateľstva Ukrajiny. To, že Ukrajina sa sama a dobrovoľne rozhodla znásobiť majetky svojim oligarchom a kompletne znížiť obyvateľstvu jeho životnú úroveň na katastrofálnu hodnotu, o tom poprevratoví mocní Ukrajiny mlčia.

Navyše prečo Ukrajinci obviňujú Rusko? Veď to bolo Rusko, ktoré ich upozornilo ako bude konať keď podpíšu asociačnú dohodu s EÚ. (Lenže Ukrajinci mu neverili. Čo nie je nič mimoriadne, pretože ani Slováci neverili, že až po 18 rokov po prevrate v novembri 1989 budú mať nižšie HDP ako za socializmu a teda aj nižšiu životnú úroveň. A odskákali si to aj tí, ktorí si to na námestiach s kľúčmi neodzvonili.)

Výsledkom zavedeného potravinového embarga Ruskom Ukrajina stratila najmenej 15 miliárd USD a to sa vraj stalo pre republiku „ekonomickým šokom“. Prezident zvyškovej Ukrajiny Petro Porošenko to vyhlásil pred poslancami Verchovnoj rady. Uviedol k tomu údaje, že do roku 2014 takmer tretina ukrajinského exportu smerovala do Ruska, dnes je tento ukazovateľ päťkrát nižší, uvádzajú RIA Novosti.

„V roku 2015 v porovnaní s rokom 2014 náš export do Ruska klesol na polovicu a toto ešte nie je dno: mínus 34 % podľa výsledkov prvého polroka (2016). Podiel Ruska na ukrajinskom exporte činí… len 9 %, s tendenciou k ďalšiemu poklesu“, povedal Porošenko.

Poznamenal, že práve kvôli tejto „ekonomickej agresii“ mnohé ukrajinské podniky stratili stovky tisíc pracovných miest a v republike prudko poklesla životná úroveň.

(KPa, hs.sk, Foto: taniavolobueva / Shutterstock.com)

Přejít nahoru