Trump navrhl zavřít Hillary Clintonovou do vězení!

Americký prezidentský kandidát z republikánské strany Donald Trump prohlásil, že jeho soupeřka v prezidentských volbách, Hillary Clintonová, by měla jít do vězení.

Trump to prohlásil před svými stoupenci v sobotu večer ve městě Manheim, ve státě Pennsylvania. Plný záznam projevu odvisílala televize News Universe.

„Byla zapojena do tolika skandálů a byla nejednou usvědčena z podvodů. Ale to nejhorší, čeho jsem byl svědkem jako občan Spojených států, bylo minulý týden, kdy se ředitel FBI snažil vysvětlit, jak že všeho unikla. Myslím, že by měla být ve vězení,” komentoval Trump skandál Clintonové se soukromou elektronickou korespondencí, když zastávala post amerického ministryně.

Poznamenal, že řada médií plně pokrývá jejího soupeře. Zejména noviny New York Times, Washington Post, a „kanál CNN kanál, který slouží jako televizní síť Clintonové”.

Podle Trumpa, do skandálu s e-mailovou korespondencí, měla „Clintonová zpočátku pocit viny, ale potom přišla s řadou lží”.

„Třicet tři tisíce e-mailů bylo odstraněno, zpracováno bělidlem, promyto kyselinou a pak vzali své telefony a rozbili je,” řekl Trump.

Bývalá ministryně zahraničí byla kritizována za použití soukromého e-mailového serveru ve veřejné službě, což teoreticky umožňovalo skrýt úřední korespondenci před očima veřejnosti a zároveň tak byla vystavena hrozbám hackerských útoků na citlivá data. Přičemž Clintonová uvedla, odstranila asi 30 tisíc e-mailů. Ředitel FBI James Comey řekl v září, že FBI nezačal proti Clintonové trestní šetření, protože „v tomto případě nejde o kriminální čin”.

Ve své zprávě FBI také uvedla, že prozkoumat všechna mobilní zařízení, s nímiž Clintonová uskutečňovala korespondenci není možné, protože mohly být ztraceny. FBI také zveřejnila pasáže výslechu Clintonové, během nichž se bývalá ministryně mnohokrát odkazovala na svoji zapomnětlivost, se snahou vysvětlit, proč nedodržovala platné předpisy o nakládání s utajovanými skutečnostmi. Svoji zapomnětlivost Clintonová vysvětlila otřesem mozku, který utrpěla před čtyřmi lety.

James Comey 24.září řekl, že když byla ministryní zahraničí, Clintonová předvedla „hrubou nedbalost”, pokud jde o tajné informace. FBI vydala 189 stran materiálu k „poštovnímu případu”, ve kterém se zejména vysvětluje, že při jedné ze svých cest do Ruska pomocník Clintonové v rozporu se všemi pravidly přinesl pytel tajných dokumentů do jejího hotelového pokoje. Poté, co Clintonová a tajemník opustili místnost, pracovníci diplomatické ochrany tam našli dokument představující státní tajemství.

Konec vyšetřování Clintonové nevyústil v žádné obvinění, ale skandál negativně ovlivnil její popularitu před volbami.

(KPa, pz.cz, Foto: Joseph Sohm / Shutterstock.com)

Přejít nahoru