NATO se obává, že Trump stáhne americké jednotky z Evropy

NATO se obává, že Donald Trump na postu amerického prezidenta sníží přítomnost amerických vojsk v Evropě, píše Der Siegel.

Podle časopisu je to jeden ze scénářů uvedených v zprávě štábu generálního tajemníka Aliance Jense Stoltenberga, který má v souvislosti se zvolením amerického miliardáře „kolosální” obavy.

„Nikdo nemá tak velké obavy ohledně zvolení Trumpa prezidentem USA jako NATO. Jak se dozvěděl Der Spiegel, hodlá Aliance odložit svůj plánovaný na jaře summit,” praví se v článku.

Stoltenberg očekával, že se prezidentkou stane Hillary Clintonová, a na jarním summitu hodlal jí blahopřát ke zvolení, píše Der Spiegel. Avšak po Trumpově vítězství rozhodla NATO odložit summit na léto.

Kromě stažení amerických vojsk posuzuje Stoltenbergův štáb také jiné eventuální scénáře: Trump může, například, zrušit souhlas na rotaci amerických jednotek ve Východní Evropě.

„Nejpříznivější” scénář, o němž se praví v zprávě štábu, se zakládá na tom, že nový americký prezident bude prostě trvat na zvýšení výdajů evropských zemí na vlastní obranu.

Právě o tom totiž mluvil miliardář v létě v interview pro The New York Times, v němž poznamenal, že mnozí členové NATO „ neplatí své účty.” Někteří novináři vyvodili z toho tenkrát závěr, že Trump odmítne na prezidentském postu pomoc členům Aliance v případě válečného konfliktu, nesplní-li své závazky.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru