V Mexiku uvnitř Kukulkánového chrámu našli ještě jednu pyramidu!

Mexičtí a američtí archeologové došli k nečekanému objevu. Ve slavném Kukulkánovém chrámu v Chichén Itzá našli ještě jednu menší pyramidu.

Jde již o třetí objev v Kukulkána: o druhé pyramidě uvnitř chrámu se vědci dozvěděli ještě ve 40. letech minulého století.

„Třetí vnitřní ‚matrjoška‘ může být ve skutečnosti sadou několika ‚matrjošek‘ v mezích jednoho obalu. Zatím to ale nevíme přesně,” uvádí portál Terra slova profesora antropologie Kalifornské univerzity v San Diegu Geoffrey Braswela.

V roce 2015 vědci pomocí trojrozměrné elektronové tomografie odhalili, že Kukulkánova pyramida stojí nad cenote neboli podzemní řekou.

Podle slov archeologa Denisse Lorenia Argoteho stáří nejmenší vnitřní pyramidy se může datovat do období mezi 500-800 roky našeho letopočtu a patří do éry klasických Mayů.

„Pokud budeme mít možnost prozkoumat tuto strukturu, tak by to mělo značný přínos, neboť bychom mohli mluvit o prvním osídlení tohoto místa a pochopili bychom, jak se tato osídlení rozvíjela,” míní Argote.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru