Aleppo vydává svědectví o tajných nepřátelských akcích Washingtonu

Lze bez nadsázky uvést, že Bílý dům a jeho podřízení v Evropě vzali až příliš vážně kroky, které učinili s cílem maximálně ztížit úspěšné osvobození Aleppa syrskou armádou podporovanou ruským letectvem.

Události s tím spojené podrobně komentovali analytici a další odborníci na celém světě.

Někteří z nich tvrdili, že Washington je odhodlán za každou cenu zmařit úplnou porážku a zničení teroristů, jejichž úkolem bylo svržení vlády prezidenta Asada

Protože Washington – tak jako v případě Talibanu a Al Kaidy, které v roce 1980 svrhly sekulární vládu Afghánistánu – na vytvoření a podporu teroristů věnoval již ohromné prostředky.

V posledních dnech se nová fakta o podpoře teroristů ze strany Washingtonu objevila v bulharských médiích poté, co štáb televize Nova TV (jde o bulharskou komerční televizi Nova televizija – viz www.novatv.bg ; pozn. překl.) natočil reportáž z východního Aleppa.

Redakční štáb tam narazil na sklad Džabhat al-Nusry, ve kterém objevil munici (rakety) do raketometů BM-21 Grad, vyrobenou podle označení v závodě VMZ (Vazovský strojírenský závod – pozn. překl.) v Bulharsku. Všechny nápisy přitom byly provedeny v bulharštině. Bylo víc než zajímavé pokusit se zjistit, jak se přes zákaz prodeje zbraní dostaly do Sýrie, do rukou teroristů, rakety a další munice bulharské výroby.

To také bulharští novináři udělali a zjistili, že munici prodala teroristům firma Arcus sídlící v severobulharském městě Ljaskovec. Televize konzultovala své zjištění s vojenskými experty, kteří uvedli, že munici mohli teroristé používat zhruba dva roky.

V červencové zprávě investigativního centra Balkan Network for Investigative Journalism a mezinárodní protikorupční organizace Project for the Investigation of Corruption and Organized Crime (OCCRP) se uvádí, že tisíce kusů ručních zbraní a munice byly k teroristům propašovány cestou z Balkánu přes Perský záliv a státy sousedící se Sýrií.

Poznatky o cestě zbraní do Sýrie, informace získané pozorovateli OSN, prozkoumání seznamu letů dopravních letadel i samotné smlouvy o prodeji zbraní získané a vyhodnocené během pátrání potvrdily, že munice byla do Sýrie dopravována z Bosny, Bulharska, Chorvatska, České republiky (!), Černé Hory, Slovenska, Srbska a Rumunska.

Obchodníci se zbraněmi ve východní Evropě využívali jednak zásoby munice z vlastních zemí, jednak vystupovali jako prostředníci prodeje zbraní z Ukrajiny a Běloruska a v neposlední řadě prodávali do Sýrie i sovětské protitankové systémy nakoupené ve Velké Británii.

Robert Stephend Ford, který působil v letech 2010 až 2014 v Sýrii jako velvyslanec USA, přiznal, že tyto obchody koordinovala CIA, turecká rozvědka a některé monarchistické státy Perského zálivu prostřednictvím center umístěných v Jordánsku a Turecku.

Zpráva též uvádí, že evropské země dodávaly zbraně do Saúdské Arábie, Jordánska, Spojených arabských emirátů (SAE) a Turecka, a to včetně tisíců útočných pušek, samopalů, minometů a raketometů, protitankových zbraní a těžkých kulometů v celkové hodnotě cca 1,2 mld euro.

Všechny tyto zbraně se následně objevily v Sýrii a Jemenu a podílely se na další eskalaci obou konfliktů. Řada zemí uvádí, že obchodníci se zbraněmi se snaží využívat sdělovací prostředky k tomu, aby je zbavily obvinění, že vyzbrojují teroristy v Sýrii.

Zejména vláda Chorvatska trvale odmítá svoji účast v konfliktu. Jak ale uvedl list New York Times, navrhl „otevření zbrojních skladů“ Chorvatska jeho čelný představitel během návštěvy USA v létě 2012. V té době také Záhřeb navázal kontakty se Saúdskou Arábií, která pak s logistickou podporou CIA financovala nákupy chorvatských zbraní.

Uvedená zpráva také uvádí, že dodávky obrovského množství zbraní „syrské opozici“ ze zemí střední a východní Evropy řídil přímo Washington. Ještě předtím však vojenský časopis Jane’s Defence Weekly v článku „Podrobnosti o dodávkách amerických zbraní syrským rebelům“ oznámil, že probíhají americké dodávky zbraní a munice pocházející z východní Evropy „syrské opozici“, a upozornil, že tuto skutečnost přiznal i Senát USA.

Během posledních pěti let jen Ukrajina prodala do Sýrie 615 000 ks ručních zbraní. Je ovšem zajímavé, že oficiálními kupci nejsou země „třetího světa“, ale velké západní společnosti, které již delší dobu skupují staré sovětské zbraně. V roce 2012 jen americká společnost Hire & Fire nakoupila 90 tisíc sovětských automatů AK. To je víc než dostatečný počet pro vyzbrojení 4 divizí.

Podle výkazů United States Army Special Operations Command (USASOC – velení sil speciálních operací armády USA) o dodávkách amerických zbraní zaplatilo toto velení v letech 2014 až 2016 víc než 27 mil. $ za zbraně z Bulharska a 12 mil.$ za srbské zbraně, které pak následně použilo při tajných operacích v Sýrii.

Od prosince 2015 USASOC přepravilo třemi nákladními plavidly na Střední východ 4700 tun zbraní a munice, a to z přístavů Constanța v Rumunsku a Burgas a Bulharsku. Obranný průmysl Černé Hory prodal od srpna 2015 do Saúdské Arábie 250 tun munice a 10 000 granátometů, které se pak jako kontraband také dostaly do Sýrie.

Britský zpravodajský televizní kanál SkyNews provedl průzkum, jehož výsledkem bylo odhalení největší nelegální trasy dodávek zbraní na Střední východ z Ukrajiny a některých východoevropských států.

To je důvod, proč mají USA a evropské státy tak mimořádný zájem na pokračování konfliktu v Sýrii a proč brání nastolení míru – to vše s cílem dále zvýšit zisk ze svých krvavých obchodů. Musíme být proto připraveni na to, že Obamův režim se ještě pokusí rozpoutat nové podlé akce proti osvobození dalších iráckých a syrských měst od teroristů a povstaleckých ozbrojenců.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru