Trump zastavil financování organizací podporujících potraty

Prezident Donald Trump včera podpísal memorandum znovuobnovenia politiky prezidenta Ronalda Reagana, ktorá zakazuje americkej agentúre U.S. Agency for International Development (USAID) financovať neštátne inštitúcie, ktoré odmietajú písomne ​​potvrdiť, že nebudú vykonávať ani propagovať potraty. Dokopy tak včera podpísal tri dôležité nariadenia.

CNS News informujú, že Trump podpísal toto memorandum v Oválnej pracovni spolu s memorandom nariaďujúcim zmrazenie prijímania federálnych štátnych zamestnancov, s výnimkou vojenských, a výstup USA z obchodnej dohody TPP.

Dňa 1. januára 1985 začala USAID dodržiavať nariadenie vtedajšieho prezidenta Reagana, ktoré vyhlásil počas medzinárodnej konferencie v roku 1984 o populácii, ktorá sa konala v Mexico City. Ako potom informoval Congressional Research Service, “na základe tejto politiky musela americká organizácia súhlasiť s neposkytovaním žiadnych finančných prostriedkov pre mimovládne organizácie, ktoré nepotvrdili písomne, že nebudú vykonávať alebo aktívne podporovať potrat ako metódu plánovaného rodičovstva”, napríklad International Planned Parenthood so sídlom v Londýne.

V nasledujúcich rokoch sa skupiny podporujúce potrat, vrátane Planned Parenthood Federation of America, pokúsili legislatívne zvrátiť toto nariadenie hľadaním podpory na federálnom súde a medzi demokratmi v Kongrese, no neuspeli.

Dosiahlo sa to až za prezidentovania Billa Clintona, ktorý 22. januára 1993 podpísaním memoranda stopol Reaganovo nariadenie. O osem rokov neskôr, 22. januára 2001, prezident George W. Bush podpísal memorandum o jeho znovuzavedení, čo platilo dovtedy, kým ho znova nezrušil Barack Obama.

Obama argumentoval, že je “zbytočne široké a neodôvodnené na základe platných právnych predpisov” a “podkopal tak snahy na podporu bezpečného a účinného dobrovoľného plánovania rodiny v rozvojových krajinách”. Vyjadril sa, “že je správne, aby sme zrušili túto politiku a obnovili kritické úsilie o ochranu a posilnenie postavenia žien a podporu globálneho ekonomického vývoja”.

Navyše, vtedajšia ministerka zahraničia Hillary Clintonová v tom Obamu podporila.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru