DWN: Cenzura Facebooku proti všem, co pochybují o slovech Washingtonu

Facebook pověřil výzkumný tým Corrective označit za “lži” všechny zpravodajské příspěvky na sociální síti, které údajně poskytují nepravdivé informace, uvedl Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Není známo, podle jakých kritérií bude organizace se řídit k určení jejich pravdivosti. Autor článku na DWN se obává, že se nová cenzura stane prostředkem k podpoře vládní propagandy a diskreditaci opozičních médií.

Facebook pověřil výzkumný tým Corrective, aby odhalil na sociální síti falešné zprávy a označil je uživatelům jako “nedůvěryhodné”, napsal deník Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Postup je následující: osoba zapsaná na těchto stránkách, ohlásí falešnou zprávu. Poté Corrective by měla prověřit a stanovit správnost údajů ve zprávě. Pokud se ukáže, že je nedůvěryhodná, pak bude umístěn varovný příspěvek.

V tomto případě nebudou v médiích, která se zabývají v reálnou žurnalistikou, „falešné“ zprávy zveřejněny, připomínají noviny.

Pro profesionální media ale vypadá situace zcela jinak: cenzura na Facebooku omezuje svobodu tisku.

Zkušenost ukázala, že média, která šíří pomluvy nemají poptávku reklamních agentur a klientů. Ovšem v Německu pro řadu publikací a televizních kanálů, které nejsou krmeny na úkor daní a povinných poplatků, taková „praxe udání” povede k omezení svobody tisku „hospodářskou likvidací”, zdůraznil německý novinář.

Vydání Deutsche Wirtschafts Nachrichten podala žádost řediteli a šéfredaktorovi Corrective Davidu Schravenovi, aby vysvětlil, podle jakých kritérií organizace určí informací jako přesnou či nepravdivou. Ale odpověď nepřišla, uvedl autor. Nicméně, pohled na video za účasti Schravena usnadňuje pochopit, co stojí za „koncepcí fejkových zpráv”, a sice „tuhá podpora vládní propagandy zdiskreditovat kritické zprávy a zároveň podpořit obchodní zájmy Facebooku”.

Ve své vlastní zprávě na YouTube-kanálu Corrective Schraven bez jakýchkoliv důkazů tvrdil, že americké tajné informace o ruských kybernetických útocích jsou naprostou pravdou, poukázala publikace. „Je to pravda!“ říká šéfredaktor. „Oni (Rusové) provedli útok, a to velmi masivní, koordinovaný, a to je fakt.”

Okamžitě je jasné, jak si ředitel výzkumného týmu zakládá na přesnosti informací, vyvozuje DWN: jednou to řekli Američané, pak je to pravda. Současně se netrápí tím, že zpráva americké rozvědky je „plná chyb a banalit ostudného odpadu”, poznamenaly noviny.

Ovšem způsob Schravena jakým klade rovnítko mezi vládním prohlášením a pravdou má velké výhody, připouští novinář DWN: „Je to levná metoda, která umožňuje udělat hodně v krátkém čase.” To vysvětluje, proč Correctiv bezplatně pracuje pro Facebook, zdůrazňuje sarkasticky autor. Výzkumný tým své podstatě uzavřel zvláštní druh dohody státního a soukromého partnerství (PPP), v jejímž rámci slouží vládním zájmům i obchodním zájmům americké firmy.

Přičemž společnost Corrective úzce spolupracuje s deníkem Die Zeit. Německé vydání poskytuje organizaci informační podporu, nicméně ve svých článcích neuvádí, že šéfredaktor Die Zeitu Jochen Wegner je v dozorčí radě Correctivu. V roce 2016 darovaly výzkumnému tým peníze RTL, Google a Federální agentura pro občanské vzdělávání. RTL je částí mediálního koncernu Bertelsmann, který se prostřednictvím své dceřiné společnosti Arcato dlouhou dobu zabývá odstraněním “nenávistných blogů” na Facebooku. Ukazuje se, že Facebook a PPP mezi vládou a německým mediálním koncernem je výhodné, protože umožňuje vytlačit z trhu nezávislé hráče. Corrective financuje také Deutsche Bank a asociace poštovní spořitelny. V roce 2016 investovala Deutsche Bank do projektu 54.750 eur. Finanční instituce obvykle platí takové peníte za reklamu. V posledních měsících Corrective vedla masivní kampaň na diskreditaci hlavních odpůrců Deutsche Bank – veřejnoprávních spořitelen. „Náhoda? Nevíme,” uvedl autor.

Nicméně, neochota odpovídat na otázky tisku může odrážet skutečnost, že Corrective nedodržuje přísné novinářské normy a provádí skryté manipulace k prosazení politických cílů, uzavírá vydání.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru