Lavrov: Do voleb USA se vměšoval Hollande, Merkelová a Mayová!

V průběhu volební kampaně řada předních zemí, spojenců Washingtonu, otevřeně propagovala Hillary Clintonovou, upozornil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Poznamenal, že všechna obvinění proti Moskvě ze zasahování do amerického volebního procesu jsou neopodstatněná a pomlouvačná. Ministr zdůraznil, že démonizovat či kritizovat Donalda Trumpa se nestyděli ani v Bílém domě, kde republikána stačili rovněž obvinit ze zasahování do záležitostí jiných zemí.

„Upřímně říkáme, že nás už začíná unavovat diskuse na téma ruské intervence do vnitřních záležitostí Spojených států, a to zejména v souvislosti s volební kampaní, která skončila volbou prezidenta Trumpa,” citovala Lavrova RT z tiskové konferenci po setkání s rakouským ministrem zahraničí Sebastianem Kurzem.

Obvinění proti Moskvě, která „se stále objevují”, ruský ministr označil za „nepodložená, bez důkazů a pomlouvačná”.

„Cynismus situace spočívá v tom, že jsme z toho obviněni těmi, kteří sami nejaktivněji zasahovali do volební kampaně,” poznamenal diplomat.

Dodal, že řada světových lídrů, na rozdíl od Ruska, otevřeně agitovala za jednoho z kandidátů – Hillary Clintonovou. „Toho se aktivně účastnili Angela Merkelová, François Hollande, Theresa Mayová a další evropští představitelé,” pokračoval ministr a zdůraznil, že mnozí neváhali démonizovat republikána.

Kromě toho Lavrov řekl, že před několika dny, právě když Trump zveřenil svůj názor na migrační politiku Německa, to americký ministr zahraničí John Kerry označil za neetické vměšování do vnitřních záležitostí Spolkové republiky Německo.

„To říkají lidé, kteří nejen slovně snaží poučovat jiné země, včetně Evropy – Obama, například osobně bojoval proti brexitu – ale také zasahovali do záležitostí druhých mnohem bezohlednějšími způsoby – použitím vojenské síly ke změně režimu,” zdůraznil šéf ruského ministerstva zahraničí.

„To už nejsou dvojité nebo trojité standardy. Domníváme se, že přinejmenším by se měli červenat ti, co vznáší taková obvinění proti nám, a snaží svalit vinu na ostatní,“ řekl Lavrov.

Ministr poznamenal, že Moskva nezasahuje z principu do „sporu ve Spojených státech mezi odcházející administrativou a týmem Trumpa”. „Ale útoky zástupců týmu Baracka Obamy vůči nově zvolenému prezidentovi jsou příkladem pokrytectví,” dodal.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru