Premiér Braniborska: Američtí vojáci v Polsku jsou „provokací” Ruska

Umístění 4.000 amerických vojáků s vojenskou technikou v Polsku s sebou nese „politické napětí” a je „provokací” vůči Rusku, uvedl premiér Brandenburgu Dietmar Woidke.

Podle deníku Der Tagesspiegel, jeho „proruskou” politiku aktivně podporovuje německá levice a opoziční strana Alternativa pro Německo.

Polsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko jsou „zneklidněny” prohlášeními premiéra Brandenburgu, sociálního demokrata Dietmara Woidke o umístění 4.000 amerických vojáků a vojenské techniky v Polsku, s průjezdem přes Brandenburg, píše novinář Der Tagesspiegel Alexander Fröhlich.

Po Woidkeho prohlášení se rozpoutala zanícená veřejná diskuse, proti se postavila CDU a část SPD, na druhé straně německá levice provedla řadu protestních shromáždění proti americkému vojenskému konvoji. Protesty rovněž podpořila strana Alternativa pro Německo (AfD), upozornil autor materiálu. Podle vůdce AfD v Braniborsku Alexandera Gaulanda „Rusko neučinilo žádné verbální hrozby vůči Polsku nebo v pobaltským zemím”.

„Sociální demokraté vždy měli zvláštní vztah s Moskvou,” tvrdí Fröhlich. Například bývalý šéf Braniburska, sociální demokrat Matthias Platzeck stále zastává funkci předsedy rusko-německého fóra a pravidelně vyvolává otazníky svými proruskými komentáři, píše na závěr Der Tagesspiegel.

Ovšem Woidke není první, který je za svůj postoj kritizován německou vládnoucí pravicí CDU/CSU a tiskem. Na hlavu ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeirera svého času spadla celá pavlač za to, že zapochyboval o demontrativním vojenském cvičení NATO v Polsku pod názvem Anakonda a označil to, ze neúčelné “řinčení zbraněmi”.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru