Medveděv: Rusko se za každých podmínek dokáže uživit samo

Ruští zemědělci musí využít režimu sankcí, a vedení jim poskytne nezbytnou podporu, protože Rusko se musí za každých podmínek uživit samo, soudí ruský premiér Dmitrij Medveděv. Podle jeho názoru by Rusko nemělo počítat s brzkým zrušením sankcí.

„Naši zemědělci, pro které se vytvořila taková v podstatě výhodná situace, by jí měli aktivně využít. My je v tom podporujeme, protože za každých podmínek musíme být v potravinách soběstační,” řekl premiér na sjezdu Jediného Ruska.

Medveděv zdůraznil, že v loňském roce byla v Rusku sklizena rekordní úroda obilnin — 119 milionů tun, a celkový růst činil v roce 2016 v zemědělství podle předběžných údajů 3%.
„Musíme podporovat nejperspektivnější hospodářská odvětví, která prokazují dokonce i za takových poměrně složitých podmínek, suverénní růst,” řekl ruský premiér.

Dříve už v průběhu diskusí na Gajdarově fóru zdůraznil první místopředseda ruské vlády Igor Šuvalov, že Rusko bude muset dříve nebo později svůj potravinový trh otevřít. A ministři by měli vycházet z toho, že protisankce budou v budoucnu zrušeny.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru