Šéf Pentagonu: možnosti spolupráce s Ruskem se snižují

Odstupující šéf Pentagonu Ashton Carter je toho názoru, že se možnosti spolupráce USA s Ruskem ve vojenské sféře snižují.

„Vidím oblasti, v nichž můžeme spolupracovat, ty se ale časem stále zužují”, řekl Carter v interview pro agenturu Bloomberg.

„Tento společný prostor, v němž můžeme pracovat, se v posledních deseti letech neustále zmenšoval. To je prostě životní skutečnost”, zdůraznil.

Mezi možnostmi spolupráce, které dosud přetrvávají, uvedl Carter jaderné programy Severní Koreje a Íránu, a nezmínil se o boji s terorismem v Sýrii. Připomenul kromě toho o spolupráci obou zemí na Balkánu v 1990. letech.

Šéf Pentagonu si myslí, že v následujících čtyřech letech, kdy bude prezidentem USA Donald Trump, budou moci Moskva a Washington spolupracovat v problému KLDR.

„Rusové si stejně jako my myslí, že válka na jejich hranici ani nové jaderné zbraně na jejich hranici nebudou v jejím zájmu”, vysvětlil Carter.

„Rád bych řekl totéž ohledně pozice Číny vůči KLDR, která má snad větší vliv na severokorejské vedení (než Rusko — red.), a určitě mnohem větší vliv, než mají USA”, dodal americký úředník.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru