Baracka Obamu chtějí navrhnout na prezidenta Francie

Francouzští obdivovatelé bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy chtějí dosáhnout toho, aby byl zařazen mezi kandidáty na post prezidenta Francie, informuje ABC News.

Aktivisté rozvěsili po Paříži plakáty s Obalovým portrétem, s nápisem Obama17 a výzvou k návštěvě stejnojmenné webové stránky. Na této stránce je možné podepsat petici, která by „přesvědčila Obamu”, aby se zapojil do voleb.

Cílem aktivistů je získat jeden milion podpisů.

„V době, kdy se mnozí ve Francii chystají hlasovat za ultrapravicového kandidáta, můžeme ještě my všichni dát této planetě lekci z demokracie tím, že si za prezidenta zvolíme cizince,” praví se ve zprávě na webové stránce.

ABC News upozorňuje minimálně na jednu podstatnou překážku, která může počínání aktivistů zmařit.

„Všechno to zní moc pěkně, je tu ale jeden problém. Prezidentem Francie musí být Francouz. A Obama Francouz není,” píše ABC News.

Představitel skupiny aktivistů zodpovědných za vznik webové stránky, za plakáty a petici zdůrazňuje, že tenhle nápad dostali už dva měsíce před tím, než skončilo Obamovo prezidentské období.

„Pomysleli jsme si, že ať už je to možné či nikoli, ať už je Francouz nebo ne, musíme to prostě udělat, musíme dát lidem naději,” řekl na vysvětlenou aktivista.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru