Evropská unie

George Soros financuje cenzora “Fake News” na Facebooku

Correctiv, údajne nestranný cenzor falošných správ, ktorý spolupracuje s Facebookom v Nemecku, je financovaný skupinami prepojenými s miliardárom Georgom Sorosom a mainstreamovými médiami.

Nová investigatívna správa od mimovládky, ktorá je proti masovej migrácii, Einprozent, odhalila, kto je za novou organizáciou spolupracujúcou s Facebookom pre cenzurovanie „falošných správ“.

Podľa tejto mimovládnej organizácie, Correctiv zamestnáva a je financovaný veľkým počtom novinárov, ktorí pracovali pre mainstreamové médiá. Einprozent tvrdí, že hlavným sponzorom Correctivu je nadácia Brost Foundation, vytvorená riaditeľom vydavateľstva FUNKE Media Group, Erichom Brostom. Táto nadácia darovala 925 000 Eur, aby organizáciu Correctiv nakopla.

Brost je tiež bývalým zamestnávateľom Davida Schravena, ktorý je v súčasnosti výkonný riaditeľ Correctivu. Schraven ktorý do roku 2014 pracoval ako vedúci prieskumu pre skupinu Funke, tiež pracoval pre ultra-ľavicové noviny Die Tageszeitung (TAZ).

Šéfredaktor Correctivu, Markus Grill, zatiaľ pracoval pre ľavicový magazín Stern, ktorý porovnával podporovateľov strany Alternatíva pre Nemecko, ktorá je proti masovej migrácii, s nacistami. Tiež písal pre Der Spiegel, ktorý publikoval sériu hlavných článkov namierených proti prezidentovi Spojených Štátov Donaldovi Trumpovi.

114 000Eur darovala holandská organizácia The Adessium Foundation, ktorá pracuje v oblasti klimatických zmien a životného prostredia a je otvorene financovaná Sorosovou Open Society Foundation. Táto nadácia Georga Sorosa, Open Society Foundation, poskytla Correctivu 26 884Eur aj priamo.

George Soros a Open Society Foundation boli prepojené s financovaním pro-migrantských kampaní, aby spropagovali migrantov zo Somálska, a míňali tiež peniaze na ovplyvňovanie volieb v rôznych krajinách Európskej Únie v prospech strán, ktoré majú za cieľ zničiť populizmus.

V januári Correctiv vydal správu o ´alternatívnych médiách´. Každé médium na zozname bolo pravicové, čo prináša otázky ohľadom ich vyhlásenia o nezávislosti a nestrannosti.

Vláda v Nemecku tiež vymýšľa spôsoby ako obmedziť správy, ktoré sama označí ako „fake news“, ešte pred voľbami v tomto roku. Pripravuje aj centrum, ktoré Minister Vnútra Thomas De Maiziere nazval „obranné centrum proti dezinformáciám.“ Mnohí tento krok kritizovali a spájali centrum s Orwelovským Ministerstvom Pravdy.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru