Hrozí rozpad EU? Napoví nadcházející volby v Holandsku

Víťazstvo krajne pravicovej Strany pre slobodu v holandských voľbách, by mohlo spustiť začiatok rozkladu Európskej únie.

Lídrom krajine pravicovej Strany pre slobodu je Geert Wilders, ktorý sa netají odporom k Európskej únii, či utečencom. Mnoho analytikov tvrdí, že pokiaľ Wilders vo voľbách zvíťazí, tak je len otázkou času, kedy Holandsko opustí Európsku úniu.

Pokiaľ by Holandsko z EÚ odišlo, začali by sa zvyšovať hlasy za odchod z EÚ aj v iných členských štátoch. Situácia by sa razantne zhoršila, ak by vo francúzskych voľbách uspela Národná Fronta Marine Le Penovej.

Le Penová už nedávno vyhlásila, že pokiaľ vo voľbách zvíťazí, bude intenzívne pracovať na odchode Francúzska z EÚ.

Pokiaľ by sa tieto možné scenáre naplnili, po odchode Veľkej Británie, Francúzska a Holandska, by príjmy EÚ klesli o stovky miliárd eur a Únie by zostala ”závislá” len od Nemecka.

Ak by sa tento scenár naplnil, bolo by len otázkou času, kedy by začal koniec Únie, píše server Daily Express vo svojom článku.

,,Myslím si, že Brexit Únie prežije, ale odchod Holandska by bol poslednou ranou, pretože táto krajina je jedna zo šiestich zakladajúcich členov,” vyhlásil riaditeľ britské Inštitútu pre ekonomické záležitosti- Mark Littlewood.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru