Polská vláda odmítla, aby Sopoty přijaly 10 sirotků z Aleppa!

Polská vláda odmítla přijmout 10 sirotků ze syrského Aleppa, a odkázala se na situaci v Sýrii, problémy s určením totožnosti osob a terorismem, sdělila poněkud zaraženě rozhlasová stanice Zet.

Podle rozhlasové stanice, před vánočními svátky zaslaly orgány města Sopoty předsedkyni polské vlády Beatě Szydlowové žádost o souhlas k přijetí městem děti, jejichž rodiče byli zabiti v Sýrii. Tento čtvrtek vláda reagovala na žádost odmítnutím.

„S přihlédnutím k současné situaci v Aleppu, stejně jako z hlediska bezpečnosti, nemožnosti evakuace města, které je pod kontrolou vládní armády, nebo přímo z oblastí zasažených konfliktem, ne,” říká se v reakci vlády, zveřejněné rádiem.

Dokument také zdůrazňuje, že vzhledem k potenciální teroristické hrozbě pro Polsko, týkající se identifikace uprchlíků, je nejúčinnější pomoc uprchlíkům na místě v zemích, kde našli přístřeší.

Starosta Sopot Jacek Karnowski řekl rozhlasu, že se v této situace bude snažit získat povolení k dočasnému pobytu v městě aspoň pěti dětem ze Sýrie, které potřebují léčbu a rehabilitaci.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru