Savčenková

Savčenková se vzdala poslanecké imunity: Nechci třetí Majdan!

Mimofrakční poslankyně Nejvyšší rady Ukrajiny Naděžda Savčenková sdělila, že se rozhodla vzdát poslanecké imunity.

„Třetí výročí Majdau. Je na čase, aby politici plnili své sliby bez třetího Majdanu! Provedení prvního slibu: Zbavuji se poslanecké imunity. Vyzývám všechny lidové poslance Ukrajiny, prezidenta Ukrajiny a ukrajinské soudce udělat totéž!” napsala Savčenková na své stránce na Facebooku.

Rovněž zveřejnila fotografii vyhlášení, v v němž žádá o zbavení své poslanecké imunity, a vysvětlila to tím, že volení úředníci musí požívat stejná práva se všemi ostatními občany.

Imunita poslanců a soudců je zakotvena v ústavě Ukrajiny.

Savčenková pravidelně vyjadřuje názory, které obsahují ostrá odsouzení ukrajinského politického establishmentu. Na začátku února poslankyně označila prezidenta země Petro Porošenka za „nepřítele lidu”, a před tím byla toho názoru, že povaha kyjevské vlády je zločinná. V prosinci, ukrajinští politici kritizovali Savčenkovou po její návštěvě Minsku, kde se setkala s vedoucími představiteli DLR a LLR. Poslankyně řekla, že neviděla žádné nepřátele, ale partnery v jednání. Následně byla Savčenková vyloučena z frakce “Vlast” (vedené Julijí Tymošenkovou) a z delegace PACE.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru