DM: Rusové a Američané bojují v Sýrii na vzdálenost „hodu granátem“!

Americký generál Steven Townsend sdělil The Daily Mail, že v Sýrii bojují ruští vojáci vedle Američanů doslova „na vzdálenost hodu granátem“.

To vyvolává v mnohých obavy z eskalace konfliktu, i když vojenští představitelé obou zemí tvrdí, že koordinují společné úsilí v boji proti IS.

Ruští a Američané v boji proti IS spolupracují s kurdskými jednotka lidové obrany. Navzdory skutečnosti, že velení Ruska i USA podporují kontakt, Pentagon odmítl vojenskou spolupráci s Ruskou federací, po sjednocení Krymu s Ruskem.

„Ke zhoršení prostě muselo dojít,“ konstatoval Andreas Krieg, profesor obranných studií King´s College v Londýně. Ve stejné době, americké Ústřední velení tvrdí, že velitelé obou zemí spolupracují, aby se zabránilo náhodným obětem a nezamýšleným úderům proti sobě.

Podle únorových údajů Daily Mail, se ve stejné oblasti v Sýrii nacházelo asi tisíc amerických a 1600 až 4500 ruských vojáků. Přitom velení USA zvažuje možnost vyslat do Sýrie dalších několik set vojáků. V prvním březnovém týdnu vojáci pracují společně, aby zabránili turecké armádě vstoupit do Manbidže. Noviny citovaly jednoho ze svědků, že se ruští, syrští a američtí vojáci 12. března nacházeli na různých základnách pouhé tři míle od sebe.

Daily Mail připomíná, že předtím, než spolupracovaly s Kurdy, byla americká a ruská armády na opačných stranách syrské občanské války. Přičemž Rusko podporuje syrského prezidenta Bašára Asada a hraje klíčovou roli v tom, jak zlomit válku v jeho prospěch.

Zároveň deník upozornil, že pozorovatelé zpochybňují tvrzení Pentagonu, že bezpečnost civilního obyvatelstva v Sýrii je jeho prioritou. Jak Daily Mail uvedl, tým novinářů a pozorovatelů Airwars, byl tak ohromen civilními obětmi způsobené americkými a koaliční leteckými údery, že přestal sledovat údery ruské strany.

Pentagon přiznal odpovědnost za smrt nejméně 220 civilistů od počátku operace proti IS v létě roku 2014. Podle Airwars je skutečný počet mrtvých rukou amerických vojáků více než desetkrát vyšší, uvedl deník.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru