Německo se obává nových závodů ve zbrojení v Evropě

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel, ktorý je v Moskve na rokovaní so svojím ruským náprotivkom Sergej Lavrovom, tvrdí, že Nemecko sa obáva nových pretekov v zbrojení v Európe.

“Obávame sa, že sa v Európe môže objaviť nová špirála pretekov v zbrojení,” povedal Gabriel pre TASS. “Je príliš skoro hovoriť o tom, ako a v akom smere by sme mohli postupovať, aby sa tomu zabránilo.”

“Nemecko preukázalo, že je spoľahlivým partnerom,” dodal Gabriel. “Robíme to, čo hovoríme. To platí rovnako pre komplexné rozhodnutia aj pre rutinné rozhodnutia. ”

“Nemecko udržiava svoje sľuby, čo je nevyhnutné pre celú Európu,” zdôraznil Gabriel. “Nemecko-ruské vzťahy sú pre nás nesmierne dôležité.” Rusko a Nemecko by sa mali usilovať o odzbrojenie Európy, a to napriek pravdepodobnosti obnovenia pretekov v zbrojení, povedal Gabriel.

“Nemecko a Rusko vedia lepšie ako mnohí iní, že tieto preteky v zbrojení nespĺňajú záujmy ľudí v našich krajinách,” zdôraznil Gabriel. “Napriek všetkým zložitým problémom a nezhodám sa musíme usilovať o odzbrojenie Európy. Napriek všetkým ťažkostiam ostáva tento cieľ jedným z hlavných problémov v Európe.”

“Je to jedna z ťažkých otázok, na ktoré sa naše názory líšia, a máme príliš rozdielne prístupy,” povedal Gabriel. “Dosiahli sme kritický bod. Môžeme pokračovať v eskalácii, obmedziť sa len na náš pohľad, alebo sa môžeme pokúsiť znova a znova pochopiť, čo sa deje na druhej strane a prijať iné záujmy,” ako uvádza Gabrielove slová Interfax. “Snaha znovu nájsť spoločné záujmy je jedinou šancou, ktorú máme,” zdôraznil.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru