Rusko: USA mají iluzi, že mohou beztrestně použít jaderné zbraně!

Přítomnost celosvětového systému protiraketové obrany snižuje práh pro použití jaderných zbraní, a v USA se vytvořila iluze o beztrestnosti náhlého jaderného útoku.

Na konference o odzbrojení v Ženevě na to varovně upozornil zástupce náčelníka velení hlavních operací generálního štábu Ruské federace Viktor Poznichir.

„Umístění globálního systém protiraketové obrany snižuje práh pro použití jaderných zbraní, neboť v USA se vytvořila iluze beztrestnosti náhlého použití strategických útočných zbraní pod záštitou protiraketové obrany,“ cituje Poznichira agentura RIA Novosti.

„Protiraketová obrana je symbolem pro navýšení raketových systémů ve světě a tím vyvolává závody nových zbraní,“ poznamenal Poznichir, ve svém projevu na konferenci o odzbrojení v Ženevě.

Ruský generální štáb v této souvislosti varoval Spojené státy, že Rusko přijme adekvání opatření aby zajistilo svoji bezpečnost. Rovněž upozornil, že „americké hlídky v Černém moři představují potenciální hrozbu pro bezpečnost Ruské federace, neboť není jasné, jaké rakety jsou na lodích“.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru