Vědci předpověděli, kdy část Evropy zmizí pod vodou

Pět milionů Evropanů mohou přijít o své domovy kvůli povodním do konce tohoto století. O tom informuje RT s odkazem na názor expertů Jednotného výzkumného centra Evropské komise.

Vědci upozorňují, že globální oteplení povede k tomu, že hladiny moře, včetně Severního a Baltského, porostou a část evropského pobřeží bude pod vodou. S takovým vysokým tempem oteplování se mohou povodně odehrávat každý rok.

Podle slov zástupce katedry meteorologie a klimatologie Alexandra Kislova nejsou mnohé evropské státy technicky připraveny ke změně klimatu, proto by se měly připravovat k možným kataklyzmatům již nyní. Nezbytnou úroveň ochrany si může zajistit pouze Nizozemsko. Vláda této země postavila unikátní systém zdymadel. Podobný systém je nyní instalován v Petrohradě, proto ruskému pobřeží zatopení rovněž nehrozí.

Během posledního desetiletí se v Evropě odehrálo několik velkých povodní. Nejnebezpečnějším se stal rok 2013, kdy byla částečně zatopena Makedonie, Lotyšsko a Česko. Povodněmi bylo poškozeno také Německo a Norsko.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru