Rusko vyvíjí první civilní atomovou ponorku na světě

Ruští odborníci vyvíjejí první civilní atomovou ponorku na světě, řekl RIA Novosti vedoucí projekční skupiny fyzikálně technických výzkumů Fondu perspektivních výzkumů Viktor Litviněnko.

Má se používat při průzkumu užitkových nerostů pod arktickým ledem.

„Podhladinový komplex seismické rozvědky vyvinula konstrukční kancelář Rubin. Je to civilní atomová ponorka, místo odpalovacích zařízení je ale vybavena šachtami s robotickými komplexy, autonomními podhladinovými přístroji, které zajišťují seismickou rozvědku a průzkum jakýchkoli užitkových nerostů,” řekl Litviněnko na fóru Arktida — území dialogu.

Podle jeho slov dosud žádná taková ponorka na světě neexistuje. Jsou to unikátní perspektivní technologická řešení, která pomohou budoucím generacím řešit závažné úkoly při osvojování šelfu.

Nyní se podle jeho slov dokončuje předběžný projekt komplexů na objednávku Fondu perspektivních výzkumů.

Ponorka bude dlouhá 135,5 metru a široká 14,4 metru, bude vyvíjet rychlost 13,6 uzlu, maximální hloubka ponoru je 400 metrů. Autonomní plavba ponorky může trvat až 90 dnů, posádku bude tvořit 40 lidí.

Fond perspektivních výzkumů byl založen v roce 2012, aby podporoval vědecké výzkumy a práce v zájmu obrany a bezpečnosti země.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru