Téměř dvě třetiny Američanů si myslí: Hlavní média lžou!

Téměř dvě třetiny obyvatel USA se domnívají, že tradiční mainstreamová média se šíří „lživé zprávy“ („fake news“), vyplývá z průzkumu Americké univerzity v Monmouthu.

Jak uvedl deník Politico, 60% respondentů se domnívá, že mainstreamová média zveřejňují vyfabrikované materiály, buď pravidelně nebo čas od času. Zároveň přesvědčení, že elektronická média jsou zdrojem fejkových internetových zpráv, vyjádřilo 80% respondentů.

Je třeba poznamenat, že mezi republikány je nedůvěra vůči zpravodajským zdrojům častější, než v demokratických řadách.

Kromě toho více než 80% Američanů míní, že prezident Donald Trump má napjatější vztahy s médii, než jeho předchůdci.

Průzkum byl proveden telefonicky během prvního týdne v březnu, doplnily noviny.

V prezidentských volbách drtivá většina amerických medií podporovala konkurenci Trumpa – Hillary Clintonovou. Z hlavních televizních společností zaujal pouze Fox News neutrální nebo mírně kritický postoj vůči Trumpovi, zatímco všechny ostatní hlavní televizní stanice (ABC, NBC, CNN) a přední noviny (New York Times, Washington Post) ostře kritizovaly Trumpa a zveřejňovaly na něj kompromitující materiály. Po příchodu k moci, si Trump ponechal ostře kritický postoj k médiím, a ty mu to stejnou měrou vrací. Trump široce využívá svůj účet na Twitteru právě k mediální kritice.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru