WSJ: Amerika nevylučuje možnost útoku na Severní Koreu!

Washington nevylučuje možnost použití vojenské síly proti Severní Koreji, nebo změnu režimu v zemi, napsal deník The Wall Street Journal.

Publikace cituje nejmenované osoby „zapojené do procesu” revize strategie USA vůči Severní Koreji. Podle informací, které mají k dispozici, Washington nedávno diskutoval o možnosti vojenského scénáře se svými spojenci.

V polovině února přijel do Washingtonu japonský premiér Šinzó Abe. Podle Wall Street Journal v průběhu návštěvy zástupci prezidentské administrativy Donalda Trumpa opakovaně řekli, že se „zvažují všechny možnosti” proti KLDR.

Pro japonskou stranu bylo zřejmé, že mezi těmito možnostmi je vojenský úder proti zemi, pokud Pchjongjang bude deklarovat připravenost otestovat mezikontinentální balistické rakety (ICBM). V Japonsku je považován takový scénář “znepokojující”.

Předtím CNN s odkazem na zástupce Trumpovy administrativy tvrdil, že současný americký prezident považuje právě Severní Koreu za hlavní hrozbu pro Spojené státy.

Na začátku ledna, New York Times citovaly prohlášení vůdce KLDR Kim Čong-una, podle něhož Pchjongjang dosáhl závěrečné fáze při přípravě balistických raket do zkušebního provozu. „To se nestane,” reagoval na Twitteru Trump.

Později japonské agentura Kjodo citovala slova zástupce severokorejského ministerstva zahraničí, který uvedl, že Pchjongjang je připraven ke spuštění ICBM “kdykoli z jakéhokoli místa”.

Proti vojenskému řešení „problematické“ KLDR se však ostře staví Čína i Rusko.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru