USA: Mluvil jsi s ruským vyslancem? Tak musíš rezignovat!

Ministra spravedlnosti Jeffa Sesionse, který také zastává funkci generálního prokurátora, obvinili, že utajil před Kongresem své kontakty s ruským velvyslancem.

Demokratická vůdkyně Nancy Pelosiová vyzval politika, aby odstoupil. Rusofobní hon, připomínající dobu mccarthismu, tak pokračuje.

Sessions by se mohl stát druhým členem Trumpova týmu, který opustí svůj post, protože komunikoval se Sergejem Kysljakem, když předtím odstoupil poradce prezidenta pro národní bezpečnost Michael Flynn. Ten uznal, že Bílému domu poskytl neúplné informace o kontaktech s ruským diplomatem.

Nový skandál vypukl po zveřejnění článku The Washington Post.

V publikaci se píše, že měl Jeff Sessions v roce 2016 dvě setkání s ruským velvyslancem. První deník popsal jako „soukromý rozhovor, který se konal v září v kanceláři senátora”. Druhé setkání se konalo v červenci.

Hlavní výhrada vůči ministrovi není v tom, že se setkal s velvyslancem, ale že utajil informace před Kongresem. Během jednání, které se zaměřilo na jeho kandidaturu na post v administrativě, byl senátory přímo dotázán, zda mluvil se zástupci Moskvy, na což odpověděl záporně.

Jako senátor Sessions aktivně podporoval kampaň Donalda Trumpa. Poté, co republikán vyhrál, byl jmenován ministrem spravedlnosti.

Článek Washington Postu článek již prokomentovali Sessionsovi bývalí kolegové. Například republikánský kongresman Lindsey Graham nevyloučil možnost, že ministr spravedlnosti bude vyšetřován ohledně vazeb s ruským velvyslancem ve Washingtonu.

Ovšem mnohem tvrdší postoj zaujala demokratická vůdkyně Nancy Pelosiová. Podle ní by měl Sessions rezignovat. „Generální prokurátor by měl rezignovat poté, co lhal pod přísahou v Kongresu o svých jednáních s Rusy,” citoval Pelosiovou deník Politico.

Současně demokraté se rozhodli využít skandál úderem na samotného Trumpa. Pelosiová navrhla vytvořit dvoustranickou komisi, aby „zkoumala politické, osobní a finanční vazby Trumpa s Rusy”.

Sám Jeff Sessions, když komentoval obvinění, řekl, že nikdy neprojednával s ruskými představiteli americké volby.

Tisková tajemnice ministra Isgur Floresová uvedla, že při slyšení v Kongresu se Sessionse ptali pouze na „kontakty Trumpa s ruskými představiteli”. Přitom se nevedla debata o jeho osobních setkáních jako senátora a člena výboru pro ozbrojené služby.

Dodala, že její šéf se loni setkal nejen s Kisljakem, ale také s velvyslanci 25 zemí, včetně Velké Británie, Jižní Koreje, Indie a Číny.

Ruská ambasáda ve Washingtonu odmítla komentovat podrobnosti kontaktů s americkými politiky. „Velvyslanectví se nevyjadřuje k mnoha kontaktům s místními partnery, které jsou prováděny na denní bázi v souladu s diplomatickou praxí,” uvedla tisková služba velvyslanectví.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru