Uprchlíci

Vučič: Napětí mezi muslimy a Chorvaty může vyvolat konflikt

Srbsko se chce stát členem EU, ale přitom udržovat dobré vztahy s Ruskem, řekl v rozhovoru pro Politico nový srbský prezident Aleksandar Vučić.

K tomu, ale Vučič dodal, že s takovým srbským vyvažováním zájmů není spokojena žádná strana, ani Moskva, ani EU.

Bývalý asistent jugoslávského vůdce Slobodana Miloševiče, Aleksandar Vučič byl v neděli zvolen prezidentem Srbska. Předpokládá, že se mu podaří přivést Srbsko do Evropské unie a současně zachovat blízký vztah s Ruskem, tradičním spojencem Srbska. Ve svém prvním rozhovoru prezident Vučić řekl, že jeho vyvažování podráždilo obě strany.

„Abych řekl pravdu, nikdo není spokojen. Když přijedu do Moskvy, tak vždycky říkám, že jsme na cestě do EU a přitom chceme s vámi udržet co nejlepší politické a hospodářské vazby. Totéž říkám ve Washingtonu i Bruselu,“ vysvětlil Aleksandar Vučić.

Vučič potvrdil, že jeho hlavní prioritou je přistoupení Srbska k EU. Jeho kritici však tvrdí, že Vučič záměrně rozdmýchává napětí v regionu, aby zvýšil závislost Západu na sebe jako na toho, který může řešit místní problémy.

Vzhledem k současným problémům EU není jasné, kdy by mohlo Srbsko přistoupit k EU. Vučič chce připravit zemi ke vstupu do EU v roce 2020.

Vučić je klíčovým spojencem Evropy, ale ne v Bruselu, ale v Berlíně. Minulý měsíc měl již 10. bilaterální schůzku s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Německá kancléřka má v posledních letech intenzivní zájem o západní Balkán. Merkelová upozorňuje své partnery, aby neztráceli ze zřetele výzvy, které se z tohoto regionu ozývají. Většinou je kancléřka v pozadí, a má pravidelné telefonáty s Vučićem a dalšími hráči z regionu.

„Jsem jí hluboce vděčný,“ řekl Vučić. „Ona se stará o region. Bez její podpory a její přítomnosti bychom byli ztraceni ve vesmíru. Měli bychom daleko více problémů.“

Ať tak či onak, etnické napětí v zemích západního Balkánu zůstává hmatatelné. Právě tento týden kosovský prezident Hashim Thaçi, navrhl, že by Srbsko mělo být souzeno za zvěrstva spáchané během kosovského konfliktu. Thaci také nedávno navrhl vytvoření kosovské armády bez účasti srbské menšiny v zemi, od návrhu později odstoupil pod tlakem NATO a Washingtonu.

Pro Vučiće zůstává Bosna největší hrozbou pro stabilitu Srbska. Bosenskosrbský vůdce Milorad Dodik hrozí uspořádáním referenda o odtržení v příštím roce.

Vučić oponuje a v rozhovoru řekl, že se mu dostalo ujištění od Dodika při setkání v Mostaru tento týden, že žádné další pokusy o odtržení nebudou, nebude žádné referendum.

Nicméně, zbývající napětí v Bosně mezi muslimy a Chorvaty by mohly vyvolat větší nepokoje.

„Jestli se stane cokoliv v Makedonii nebo v Prištině, bude to nesrovnatelné s něčím, co by se mohlo stát, a doufáme, že se nikdy nestane v Bosně,“ řekl Vučič.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru