Rusko

Litva: Rusko může už letos zaútočit na pobaltské země!

Litevské tajné služby tvrdí, že letos by Rusko mohlo napadnout Pobaltí a dokonce během 24-48 hodin, kdy zvláště nebezpečí vidí v nadcházejících rusko-běloruských manévrech „Západ – 2017“.

Zpravodajské a vojenské orgány Litvy očividně dospěly k názoru, že dosavadní hysterie obav z „ruské agrese“ je nedostatečná.

Zprávu o národní bezpečnosti z minulého roku připravila Státní bezpečnost a Ministerstvo obrany. Letos se zpráva se skládá z 38 stran, tento dokument popisuje hlavní hrozby zemi, většina nebezpečí podle litevských tajných služeb pochází z Ruska, zejména pokud jde o nadcházející zářijové rusko-běloruské manévry „Západ – 2017“.

„Je možné, že ve scénáři cvičení se předpokladá ozbrojený konflikt s NATO, a vzledem k tomu, že cvičení bude probíhat u Litvy, není vyloučena záměrná nebo náhodná možnost incidentů,“ cituje RIA Novosti zprávu.

Podle autorů zprávy, má tak Rusko možnost zahájit vojenskou akci proti pobaltským státům. „Rusko již v tomto roce může během 24-48 hodin podniknout vojenskou operaci proti pobaltským zemím,“ tvrdí dokument.

V pobaltských zemích jsou nasazené prapory NATO v blízkosti hranice s Ruskou federací, a Aliance provádí pravidelná cvičení v regionu. Podle ministra obrany Sergeje Šojgu se počet sil NATO u západních hranic Ruska se zvýšil v průběhu desetiletí osmkrát.

Mezi ohroženími Litvy zaujímá v dokumentu zvláštní místo část o zpravodajské činnosti Ruské federace. Zpravodajské služby ve zprávě uvádí, že v Kaliningradské oblasti jsou verbováni občané Litvy. „Zaměstnanec FSB Ruské federace Sergej Kulešov aktivně rekrutuje litevské občany cestující do Kaliningradské oblasti,“ uvádí se ve zprávě. Autoři radí obyvatelům baltského republiky, čelit Kulešovi, a obrátit se na oddělení Státní bezpečnosti.

Část zprávy je věnována stavbě jadrné elektrárny na území Běloruska nedaleko města Ostrovec. „Intenzívní aktivita „imagemakerů“ společnosti Rosatom (lobbisté, diplomaté, novináři) dokazují mimořádnou pozornost Ruska v sousedství Litvy, a je možné, že v krátkodobém horizontu, se tato pozornost bude pouze zvyšovat,“, píše se ve zprávě.

Ruská strana opakovaně popřela obvinění vojenské hrozby Moskvy vůči nezávislosti pobaltských zemí. Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova jsou taková tvrzení jsou absurdní a neopodstatněné. Vladmimir Putin prohlásil, že myšlenku, že Rusko napadne zemi NATO, může přednést jen „nemocný člověk“.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru