Donald Trump

Focus: Jsme svědky zlomu vztahů mezi USA a Ruskem?

Jaro ve vztazích mezi Washingtonem a Moskvou je za námi, a obecný tón se vyostřil. Tento okamžik může být zlomovým bodem pro Rusko a Spojené státy, řekl Stefan Meister rozhovoru pro německý časopis Focus.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson vyzval NATO posoudit, jakou dát odpověď na „ruskou agresi“, píše německý časopis Focus. A expert na Rusko Stefan Meister to vidí jako bod obratu ve vztazích mezi Washingtonem a Moskvou.

Podle něj se tón mezi oběma zeměmi vyostřil. Americká administrativa není zaměřena na dobré vztahy s Ruskem, ale vzhledem k vnitřnímu tlaku, je pro ni na prvním místě důležité prokázat, tvrdost a najít jasná slova pro Moskvu, vysvětlil Stefan Meister v rozhovoru.

Odborník míní, že Kreml bude zpočátku silně popírat jakákoliv obvinění a tvrzení, ale v budoucnu bude výrazněji reagovat na prohlášení americké administrativy, a ještě jasněji vyjádří svůj postoj. „Ale Putin nebude přijímat žádné vojenské kroky. V Moskvě vědí, že ve vztahu k Rusku je Trump pod vážným domácím politickým tlakem a jeho rétorika by se měla zhoršovat,“ řekl Meister.

Podle jeho názoru, dosud Kreml reagoval na obvinění z kybernetických útoků poměrně klidně a rezervovaně, protože doufal ve zlepšení vztahů. Prohlášení Tillerson může být zlomovým bodem, v případě, že bude následovat tvrdá odpověď, tvrdí expert.

Zároveň zdůraznil, že čas k výraznému zvýšení kontingentu a posílení NATO na hranicích s Ruskem ještě nenastal: Trump nechce investovat do evropského vojenského průmyslu, a zaměřil se na Čínu. Demonstrovat sílu by musel v případě, že napětí nadále poroste, řekl Meister.

Podle něj jaro ve vztazích mezi Moskvou a Washingtonem je za námi, a naděje na sbližování se ukázaly neopodstatněné. Vladimir Putin se nyní potýká s tím, že Trump může být horší než Obama, a výrazně snižuje úroveň očekávání v zahraniční politice. Zároveň je Trump pro Rusko relativně malou hrozbou, dokud se americký prezident nezabývá demokratizací a zaměřuje se na Čínu, je přesvědčen německý expert.

Poznamenal také, že Trump nereaguje na obvyklou rétoriku v otázce jaderných zbraní a kontroly zbrojení, což vyvolává nejistotu, a to i v Kremlu. Nikdo neví, do čeho se to vyvine, zdůraznil Meister v rozhovoru pro Focus.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru