EU

Šestnáct zemí EU oficiálně oznámilo záměr vytvořit Evropskou prokuraturu

Šestnásť členských krajín vrátane Slovenska oznámilo dnes trom hlavným inštitúciám Európskej únie – Európskej komisii, Európskej rade a Európskemu parlamentu – svoj zámer vytvoriť Európsku prokuratúru (EPPO).

Šestnásť členských krajín pre zriadenie EPPO využije tzv. mechanizmus posilnenej spolupráce. Európska prokuratúra bude mať na starosti vyšetrovanie trestných činov proti finančným záujmom Únie a súdne stíhanie ich páchateľov.

Oficiálne oznámenie podpísalo 16 z 28 súčasných členských krajín EÚ: Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Česko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Litva, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Španielsko. Ostatné členské štáty (s výnimkou Británie, ktorá sa chystá na ukončenie členstva) sa môžu rozhodnúť pre spoluprácu v tejto oblasti kedykoľvek pred alebo po prijatí nariadenia o vzniku EPPO.

Maltský minister spravodlivosti Owen Bonnici dnes v mene maltského predsedníctva v Rade EÚ uviedol, že hoci sa Malta nezúčastňuje na posilnenej spolupráci pre EPPO, ako krajina predsedajúca EÚ pracuje v prospech rýchleho prijatia príslušného nariadenia a dosiahnutia medziinštitucionálnej dohody už v najbližších mesiacoch.

Nariadenie, ktorého text sa zrodil počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ, musí získať súhlas Európskeho parlamentu pred tým, ako nadobudne konečnú platnosť.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru