Německé město poslalo Merkelová astronomickou fakturu za finanční krizi

Nemecké mesto Freiberg poslalo účet za náklady na integráciu utečencov kancelárke Merkelovej.

Saské mesto Freiberg poslalo účet za integráciu utečencov spolkovej kancelárke – a hovorí o tom iba so Saskou štátnou vládou. Rokovania sú naplánované na koniec tohto mesiaca, oznámil hovorca drážďanského štátu pre “Free Press” v stredu. Freibergský starosta Sven Krüger (SPD) poslal kancelárke Angele Merkelovej (CDU) faktúru na sumu 736 200 eur. To podľa jeho informácií predstavuje náklady na integráciu 1700 utečencov v minulom roku.

V online rozhovore pre portál Focus Krüger povedal: “Kancelárka opakovane sľúbila, že nedôjde k zvyšovaniu daní ani k nárastu dlhu kvôli utečeneckej kríze a že rozpočty obcí nebudú znášať žiadne dodatočné náklady nad rámec rozpočty. Chcel som jej to pripomenúť.”

Freiberg je jednou z tých obcí, ktoré dostali najviac utečencov. “V súčasnej dobe tu žije 1.700 žiadateľov o azyl a utečencov – ekvivalent štyroch percent našej populácie. Celoštátny priemer je len jedno percento,” hovorí starosta.

“Nejde mi len o Freiberg alebo o peniaze, ale predovšetkým o konečne poctivú verejnú diskusiu o tejto vysokej záťaži vna obce,” povedal Kruger v rozhovore.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru