Libye dostala od EU 800 milionů eur na zastavení migrační vlny

Európske a severné africké krajiny sa stretli na summite v Ríme, aby prediskutovali migrantskú krízu, ktorá za minulý rok zapríčinila príchod viac ako 150 000 migrantov do Talianska a zanechala tisícky usmrtených v nebezpečných podmienkach v Stredozemnom mori.

Európska únia už predtým zafinancovala líbyjskú vládu sumou 200 miliónov eur s cieľom prerušiť pašerácky biznis, v ktorom je tisícka migrantov prevážaná člnmi, ktoré nie sú prispôsobené plavbou po mori. Tentokrát si však Líbya vypýtala viac.

Líbyjská vláda tento raz od EÚ dožadovala ďalších 800 miliónov eur, ktoré chce použiť na vybavenie pre hraničné hliadky zahrňujúce lode, helikoptéry, terénne vozidlá a radar.

The Libya Herald priniesol správu o Líbyjskom premiérovi, ktorý letel na návštevu do Ríma s „nákupným zoznamom“ s požiadavkami, kde si pýta viacej peňazí a vybavenie.

Nová dohoda s Talianskom a ďalšími európskymi krajinami, ktorá odsúhlasila pomoc Líbyi efektívnejšie hliadkovať svoje hranice a zabraňovať pašeráckym člnom vyplávať z pobrežia, bola prijatá bez akýchkoľvek detailov alebo plánov zlepšiť situáciu.

Taliansky minister vnútra Marco Minniti na stretnutí povedal:

„Samozrejme, že sme tento problém nevyriešili, pretože je jasné, že nikto nemá definitívne riešenie vo vreckách. Ale máme spoločnú vôľu. A táto spoločná vôľa má spoločný cieľ: netrpieť ilegálnu migráciu, ale ju regulovať.“

Prezident Európskeho parlamentu, Antonio Tajani, ešte na začiatku marca povedal, že treba financovať severné africké krajiny, aby zastavili migračnú vlnu:

„Ak Európska únia okamžite nezačne pumpovať hotovosť do Afriky, v budúcich rokoch príde do Európy 20 miliónov Afričanov.“

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru