Ruský vojenský expert: Rusko ukrylo jaderné nálože podél pobřeží USA

Rusko umístilo podle pobřeží USA atomové nálože připravené k použití, řekl bývalý ruský plukovník a mluvčí ministerstva obrany Viktor Baranec pro list Komsomolskaja pravda.

Viktor Baranec „opatření“ Ruska označil jako odpověď na masivní výdaje Spojených států na obranu.

„Nálože jsou zakopané a „spí“ dokud nebudou aktivovány,“ řekl Baranec a vzápětí dodal ,“ zdá se mi, že jsem řekl příliš mnoho, měl bych držet jazyk za zuby. Stručně řečeno, máme něco, co by Američanům poskytlo” asymetrickou odpověď.”

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov informaci označil jako podivnou a nepravdivou.

“Navrhuji, abyste zprávy o takovýchto „novinkách“ nebrali vážně,” řekl mluvčí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům.

Podle Jamese Nixeyho, vedoucího programu Chatham House Russia a Eurasie, je toto mimořádné tvrzení jen další epizodou “hybridní války”, která podle něj existuje mezi Ruskem a Západem.

“Jsme ve válce,” řekl Nixey pro The Independent. “Neexistují žádné tanky, žádné střelby, nikdo teď neumírá. Ale Rusko a Západ bojuje jiným způsobem, existuje zásadní střet zájmů, hodnot a ambicí. ”

Moskva si uvědomuje, že použití armády již není nejlepší cestou k dosažení svých cílů, řekl James Nixey a proto používá řadu jiných metod. Vysvětlil, že zatímco Rusko využívá metody jako jsou kybernetické útoky, manipulace s energiemi nebo úplatkářství, jaderná zbraň zůstává “esem v rukávuí”.

“Rusko pravidelně používá svou nukleární rétoriku – prostřednictvím svých médií, mluvčích a dokonce i prezidenta – existují neustálá připomenutí, že jde o jadernou mocnost,” pokračoval Nixey a dodal, že podobné zprávy mohou být „vypuštěny“ úmyslně i z jiných než vládních zdrojů, z méně oficiálních zdrojů, například v časopisech nebo na konferencích.

Zatímco moc Ruska z hospodářských či politických důvodů může klesat, James Nixey uvedl, že jeho jaderné zbraně mu dávají pocit “supervelmoci”, se kterými může „hrát“ i když jsou ekonomicky dole.

“Je to další vlajka, kterou mávají a tím se snaží dosáhnout toho, aby s nimi USA jednaly, to je politická válka,“ vysvětlil James Nixey.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru