Merkelová

Merkelová vyhrožuje: Pokud omezíte imigraci lidí z EU, zaplatíte za to!

Niektorí lídri Európskych krajín stále nemôžu uniesť fakt, že Veľká Británia odchádza z Európskej únie. Pred nedávnom sa vyjadril aj slovenský premiér Robert Fico, že brexit musí byť pre Britániu ťažký. Najnovšie sa do Británie pustila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá vyhlásila, že ak Británia obmedzí imigráciu ľudí z EÚ, “zaplatí za to”.

Spojené kráľovstvo za to zaplatí, ak sa rozhodne obmedziť prisťahovalectvo z EÚ po Brexite, uviedla vo štvrtok Angela Merkelová.

“To nie je zlomyseľnosť,” povedala. “Ale nemôžete očakávať, že budete mať všetky výhody a potom poviete, že horná hranica je 100 000 alebo 200 000 občanov EÚ a viac nie, alebo, akceptujeme len výskumníkov, ale nikoho iného. To nebude fungovať, povedala Merkelová.

Podľa nemeckej kancelárky Británia bude mať slobodu prijať svoje vlastné rozhodnutia po brexite, varovala však, že EÚ sa nebude len prizerať, keď budú jej vlastné záujmy ohrozené. Informoval o tom portál The Telegraph

“Budeme musieť premýšľať o tom, aké obmedzenia by sme mohli vytvoriť z európskej strany, aby sme to kompenzovali,” povedala.

Angela Merkelová je trvalou ochrankyňou slobody pohybu, opisujúc ju ako jeden z “pilierov” EÚ a nalieha na to, že Spojené kráľovstvo nemôže mať prístup na jednotný trh, ak sa snaží obmedziť prisťahovalectvo z EÚ.

Nemecká kancelárka tiež varovala Spojené kráľovstvo, aby aj po Brexite dodržiavalo pravidlá EÚ týkajúce sa práv pracovníkov alebo ochrany životného prostredia.

Merkelová tvrdí, že Európska únia sa bude snažiť udržiavať priateľské vzťahy s Britániou, tá však musí tiež preukázať dobrú vôľu.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru