500 ukrajinských vojáků z Donbasu spáchalo sebevraždu!

Asi 500 ukrajinských vojáků, kteří se zúčastnil ozbrojeného konfliktu – tzv. antiteroristické operace (ATO) ve východní části země, si samo vzalo život.

Uvedl to v článku pro „Ukrajinskou pravdu“ ministr vnitra Arsen Avakov s odvoláním na údaje vojenské prokuratury.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov napsal článek pro noviny „Ukrajinská pravda“ s názvem „Strategie hybridního míru“. V něm citoval údaje, podle nichž asi 500 bojovníků z východní Ukrajiny spáchalo sebevraždu.

V článku Avakov tvrdí, že se proti Ukrajině vede hybridní válka, která generuje ničení a syndrom posttraumatického stresu. Jako příklad cituje afghánských veterány, kteří, poté co se vrátili, nemohli najít sami sebe, v jejich prostředí se často dařilo narkomanii, násilnému chování a docházelo k velkému počtu sebevražd.

Ministr řekl, že na Ukrajině má 80,5 tisíc lidí má statut účastníka bojových dějství, což představuje 0,7% z celkového počtu obyvatel. Avakov také poznamenal, že mezinárodní studie hovoří o posttraumatickém syndromu, po němž občas dochází k sebevraždám, u v 90-95% bojovníků.

„Podle úřadu vojenské prokuratury na začátku června 2017 existuje asi 500 případů sebevražd účastníků protiteroristické operace po návratu z válečných zón,“ citoval Avakov údaje ukrajinské armády.

Rovněž uvedl, že jen v roce 2015 došlo osminásobnému zvýšení počtu případů domácího násilí v rodinách členů ATO.

„Na Ukrajině probíhá tři roky hybridní válka, a když ta skončí, uznání a překonávání následků vojenského posttraumatického stresu mezi veterány, a mezi nevinnými civilisty bude jedním z klíčových úkolů hybridního míru,“ napsal Avakov.

Ale tyto depresivní a ve své podstatě smutná čísla nelze zakrývat jen propagandistickým tvrzením o „hybridní válce“. Svědčí to také – na což si veteráni rovněž mnohokrát stěžovali – o absolutním nezájmu vlády ohledně péče o vysloužilé vojáky. Byli použiti jako potrava pro děla a mohou jít…

Ovšem ani slovo Avakova o důsledcích konfliktu – nejméně 10 tisíc zabitých lidí včetně civilistů, zničené majetky v astronomických sumách a masová uprchlická vlna (jakým asi posttraumatickým stresem trpí obyvatelé ostřelovaného Luhanska a Doněcka?). Za to nese jednoznačnou odpovědnost pomajdanovské ultranacionalistické vedení v Kyjevě, které poslalo proti vlastním občanům nejen regulérní armádu, ale také vysloveně nahnědlé zločinecké ozbrojené bandy, placené nejrůznějšími oligarchy. A nyní válku spíše stupńuje, místo aby dodržovala minské dohody směřující k příměří.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru