Sexuální útoky švédských festivalech vzrostly o 1000 procent

Nová správa odhalila, že sexuálne útoky na švédskych festivaloch sa v roku 2016 zvýšili až o 1000 percent. Informuje o tom portál Breitbart.

Nezisková organizácia The Night Shift tvrdí, že zdokumentovali viac ako sto prípadov sexuálneho obťažovania a že čísla stále rastú. V uplynulom roku zaznamenalo Švédsko dramatický nárast počtu sexuálnych útokov na open-air festivaloch a v zábavných parkoch v celej krajine.

Zábavný park Grona Lund v Štokholme bol v minulom roku scénou jedného sexuálneho útoku. Doteraz však tento rok podľa bezpečnostného manažéra Fredrika Gemzella boli najmenej štyri útoky. Park, ktorý bol otvorený od apríla, je jedným z najrušnejších miest v krajine.

“Všetky prípady sú nahlásené polícii. Obeťami boli najmä mladé dospievajúce dievčatá,” uviedol Gemzell.” Máme vlastné bezpečnostné stredisko, kde návštevníci môžu zavolať. Okrem toho máme tím, ktorý hliadkuje v parku. Je dobré, že to polícia uviedla. Je to neuveriteľné, úplne neprijateľné správanie.”

V reakcii na mnohé sexuálne útoky za posledný rok Lisen Andréasson Florman vytvoril Night Shift, mimovládnu organizáciu, ktorá má pomôcť vyvíjať tlak na organizátorov festivalu, aby zabránili budúcim sexuálnym útokom.

Napriek tomu, že niektorí organizátori festivalu počúvali sťažnosti a zvyšovali bezpečnosť, festivaly ako Sthlm zaznamenali 50 incidentov sexuálneho násilia.

17-ročná Alexandra Larssonová bola v minulom roku obeťou sexuálneho útoku v Putte i Parken v Karlstad. “Najprv sa niekoľkokrát dotkol môjho zadku. Obrátila som sa a spýtala som sa, kto to urobil, ale nedostala som odpoveď,” povedala Larrsonová.

“Toto sa opakovalo niekoľkokrát. Nakoniec ma niekto chytil za pohlavné orgány. Potom som sa rozhnevala, obrátila a kričala: “Kto to bol? Ty idiot!”

Larrsonová bola jednou z 32 mladých dievčat, ktoré boli na festivale sexuálne napadnuté. Najmladšia mala iba 12 rokov. Mnohí z mužov, ktorí spáchali sexuálne útoky na rôznych festivaloch, boli označení ako osoby s “cudzím pôvodom”.

Na Bravallovom festivale v Norrkopingu iná, len 15-ročná dievčina, tvrdila, že ju a jej 5 priateľov sexuálne napadli cudzí muži.

Oficiálne údaje švédskej vlády ukazujú, že sexuálne útoky v posledných dvoch rokoch vzrástli o 70 percent. 13 až 14 percent žien teraz tvrdí, že sa nebudú v noci pohybovať samé z obáv, že sa stanú obeťami útoku.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru