EU

CM: Nové sankce posunují USA a EU na hranu obchodní války!

Jednostranná sankční americká politika ohrožuje svět „transatlantickou obchodní válkou“, napsal Contra Magazin.

Mezi Bruselem a Washingtonem může vzniknout hluboký „politický příkop“, a Evropa se obrátí směrem k Rusku a Číně, předpokládá autor materiálu Marco Maier. A to povede ke zhroucení západních „struktur moci“.

Sankční politika USA vůči Rusku a Evropě by mohla vést k „transatlantické obchodní válce“, napsal Contra Magazin. Kvůli nacionalistickému kurzu administrativy nového šéfa Bílého domu Donalda Trumpa se západní „mocenské struktury“ postupně rozpadávají, míní Marco Maier: „Pokud věc dojde k obchodní válce mezi USA a EU, vytvoří se mezi nimi politický příkop, a poté, možná, půjde Evropa na sblížení s Ruskem a Čínou.”

Europoslanec Elmar Brok (CDU) obvinil Spojené státy, že jednostranným zpřísněním protiruských sankcí si chtějí zajistit konkurenční výhodu pro jejich společnosti. „Snaží se zabránit nebo zastavit dodávky ruského zemního plynu do Evropy, aby američtí dodavatelé mohli prodat do Evropy větší množství zkapalněného plynu,“ vysvětlil.

„Spojené státy přijímají opatření, která budou muset zaplatit Evropané. Tak to nepůjde,“ zdůraznil Brock. V reakci na nové americké sankce navrhl, aby EU omezila dovoz amerických zemědělských produktů. Washington se dopouští i dalších nepřátelských obchodních a politických opatření, týkající se například dovozu evropské oceli, upozornil europoslanec.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru