Saakašvili pohrozil Porošenkovi, že ho smete z pozice prezidenta

Bývalý prezident Gruzie Michail Saakašvili si je jist, že na pozadí jeho návratu do Kyjeva proběhne svržení Petra Porošenka z pozice ukrajinského prezidenta.

Podle Saakašviliho se během státní návštěvy v Gruzii 7.- 19. července Porošenko tajně setkal s bývalým premiérem, miliardářem Bidzinem Ivanišviliem. Během setkání se podle Saakašviliho domluvili, že gruzínští prokurátoři poskytnou Kyjevu falešné důkazy proti Saakašvilimu, které poslouží jako základ obvinění z trestných činů.

„Pro Porošenka by bylo výhodnější, aby mě zadržel v Kyjevu a předal gruzínské straně, ale Ivanišvili si nepřeje, abych byl v Gruzii, byl by to pro něj problém… Přijde čas, kdy se s tímto problémem bude muset potýkat a můj příjezd proběhne v jiné formě,” oznámil Saakašvili v éteru gruzínské televizní společnosti Rustavi2 a dodal, že pro začátek plánují on a jeho skupina uskutečnit v Kyjevě řadu naplánovaných akcí.

„Porošenko se mě nijak nezbavil, naopak, jeho jednání spojilo celou ukrajinskou opozici… V nejnovější historii je mnoho příkladů, kdy si vedoucí představitel přeje vyhnat svého oponenta ze země a oponent se vrací a uskutečňuje svržení tohoto lídra z funkce. A právě to se stane na Ukrajině… Proběhne svržení Porošenka na pozadí mého příjezdu, vrátíme se na Ukrajinu na úplně nové pozice,” dodal Saakašvili.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru