Focus: Němečtí policisté se nemají v Rusku přiznat, že jsou policisté

Vedení ministerstva vnitra v Dolním Sasku doporučuje svým zaměstnancům, aby se zdrželi osobních návštěv v Rusku, napsal Focus.

Policistům rovněž radí skrýt své skutečné povolání.

Důvodem pro takovou opatrnost bylo zadržení v Petrohradě, a výslech tří německých policistů z podezření ze špionáže, píše se v článku.

Ministr vnitra Dolního Saska Boris Pistorius vydal policistům důrazné doporučení, aby upustili od osobních návštěv v Rusku.

Pracovníci ruské pohraniční stráže, která je přímo podřízena FSB, důkladně vyslýchali německé policisty ohledně jejich aktivit a interních služebních postupů, uvedl německý tisk. Na policisty byl vyvíjen velký tlak, protože byli podezření ze špionáže, za což jsou v Rusku velmi přísné tresty.

Co se stalo v Petrohradě – to není ojedinělý případ, pokračuje článek. V průběhu posledních měsíců byli němečtí policisté opakovaně vystaveni silnému tlaku ze strany ruské pohraniční služby, tvrdí autor a odkazem na anonymní zdroj v německých bezpečnostních službách.

V této souvislosti velitel policie v Dolním Sasku Henning Dreyer poradil svým podřízeným neuvádět při cestách do Ruska své pravé povolání.

Doporučuje neutrální označení jako „úředník, zaměstnanec“ nebo „pracovník“. Nicméně, federální ministerstvo vnitra v Berlíně je k tomuto návrhu skeptické. „Pokud policista skryje skutečnou profesi, a pak ho odhalí, tak ho zcela určitě obviní ze špionáže,“ řekl Focusu vysoký úředník vnitra.

Mezi Ruskem a Německem panuje už několik let napětí kvůli situaci s Ukrajinou a sankcemi EU, jejichž motorem je právě Berlín. Zvyšuje ho i široce medializované paranoidní tvrzení bezpečnostních složek, že se Rusko pokusí ovlivnit výsledek německých parlamentních voleb.

Navíc se profláklo, že německá tajná služba včetně policie masivně pomáhala americkým rozvědkám ve slídění a odposleších evropských politiků, včetně spojeneckých. V Rusku tedy němečtí policisté důvěru nevyvolávají.

Předseda CSU místo toho vyzval k lepší ochraně a obraně společné vnější hranice Evropské unie. Také propaguje návrh, aby Německo přijalo „horní limit” 200 000 žadatelů o azyl ročně.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru