Raketa, jako ta, kterou odpálila KLDR, může zasáhnout Guam

Taková raketa, kterou v úterý vypustila Severní Korea, by mohla zasáhnout Guam, řekl japonský ministr obrany Itunori Onodar.

„Střela má dolet asi 5000 kilometrů. Je samozřejmé, že tento typ rakety by mohly dosáhnout Guamu,“ citovala ministra agentura Kyodo.

Potvrdil, že všechny části rakety spadly 1180 kilometrů od severního japonského ostrova Hokkaido.

V úterý ráno odpálila KLDR raketu, která letěla nad Japonskem, a po 14 minutách spadla 1180 kilometrů od mysu Erimo za Hokkaidem. Let dosáhl 2,7 tisíc kilometrů. Poprvé od dubna 2009, kdy KLDR vypustila družici s raketou Taepodon-2, přeletěla její raketa přes území Japonska.

Armáda věří, že s vysokou pravděpodobností se jednalo o balistickou raketa Hwaseon-12. Japonské jednotky sebeobrany raketu nezasáhly, protože věřily, že nepředstavuje pro zemi hrozbu.

V souvislosti s výměnou drsných slov mezi Pchjongjangem a Washingtonem americký prezident Donald Trump slíbil „bezprecedentní“ odpověď, jestli Severní Korea „něco udělá s Guamem“. V poslední době sice napětí na korejském poloostrově poněkud oslabilo, ale v žádném případě nezmizelo a jakákoliv neuvážená akce může situaci okamžitě vyhrotit k tomu nejhoršímu scénáři.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru